Rușii au adus flori într-un gest final de omagiu pentru opozantul rus Aleksei Navalnîi în cadrul unor proteste tăcute care au avut loc în mai multe orașe din Rusia. În paralel, Procuratura rusă i-a avertizat pe cetățeni să nu se alăture unui protest de amploare în centrul Moscovei, conform informațiilor Reuters, scrie  hotnews.

La Moscova, cetățenii aduc flori în memoria lui Alexei Navalnîi la monumentul de la Zidul Durerii, dedicat victimelor represiunii politice din oraș.

Vineri, canalul de Telegram SOTA a distribuit mai multe înregistrări video și imagini cu oameni care depun flori, exprimându-și respectul pentru Aleksei Navalnîi.

Un alt videoclip arată o pensionară care spune că nu se teme, făcând totodată apel la revoltă.

Nu mă tem! Ei pot doar să omoare!”, a spus pensionara. Suntem 140 de milioane! „Nu putem să ne ridicăm și să spunem: „Ieși de aici!” a spus indignată bătrâna.

Oamenii s-au adunat și la Sankt Petersburg.

Parchetul a reacționat față de tentativa de protest a rușilor.

Vă rugăm să rețineți că acest eveniment în masă nu a fost coordonat cu autoritățile executive ale orașului în conformitate cu procedura stabilită de lege”, au spus procurorii.

Sute de persoane s-au adunat în mod spontan, vineri, la Varşovia şi la Vilnius pentru a-i aduce un omagiu opozantului numărul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, al cărui deces a fost anunţat de Moscova, relatează AFP.

La Varşovia, aproximativ 100 de persoane au participat la o manifestaţie în faţa sediului Ambasadei Rusiei, majoritatea tineri, mulţi tulburaţi de moartea liderului opoziţiei ruse.

Denislan, un rus în vârstă de 29 de ani, care nu a dorit să-şi dezvăluie întreaga identitate, declară că a venit în semn de protest faţă de ”asasinatele politice”.

El spune că îl consideră pe Navalnîi un ”simbol al societăţii civile ruse”.

Sunt aici pentru că Rusia ar trebui şi ar putea să fie o ţară democratică”, a declarat cu o voce tremurândă.

Oamenii protestează și în Finlanda, în fața Ambasadei Rusiei din Helsinki.

În Georgia, oamenii și-au aprins luminile telefoanelor în memoria opozantului rus.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani în momentul morții sale, a devenit cunoscut în întreaga lume după ce a fost otrăvit în august 2020 în timpul unui zbor dinspre Siberia către Moscova, el pierzându-și cunoștința și intrând în comă la bordul avionului în care se afla.

Un fost avocat, Navalnîi s-a făcut remarcat în Rusia la începutul carierei sale politice prin numeroasele investigații despre corupția la nivel înalt din țară, despre care a spus în mod repetat că este condusă de „bandiți și hoți”.

În anii 2000 el a participat la marșuri ale naționaliștilor ruși și a exprimat opinii împotriva imigrației, ceea ce a dus la expulzarea sa în 2007 din partidul liberal de opoziție Yabloko. El s-a distanțat însă de-a lungul anilor de aceste poziții ale sale, negând că susține dezideratele expansioniste ale naționalismului rus.

Această parte a carierei sale a continuat însă să provoace controverse ani mai târziu, unii opozanți liberali ai lui Putin aflați în exil acuzând că Navalnîi vrea să înlocuiască regimul de la Kremlin cu unul asemănător, dar cu o față mai umană.

În 2011, când în Rusia au izbucnit proteste pe scară largă împotriva lui Putin, Navalnîi a fost unul dintre primii lideri ai manifestațiilor pe care autoritățile ruse l-au arestat.

Doi ani mai târziu, el a candidat pentru Primăria Moscovei, obținând 27% din voturi în pofida faptului că presa rusă de stat a impus un „embargo informațional” la adresa sa. Însă rezultatul, care l-a plasat pe locul 2 în spatele doar a primarului în exercițiu Serghei Sobianin, l-a propulsat în poziția de lider al opoziției ruse.

Hărțuit de autorități în anii care au urmat și ignorat de presa oficială, Navalnîi și-a consolidat notorietatea în Rusia deceniului trecut prin difuzarea de investigații video virale care denunțau corupția puterii ruse.

El a reușit să își construiască o bază de susținere în rândul tineretului rus, urban și conectat la internet, dar popularitatea sa la nivel național nu a reușit niciodată să depășească bariera dintre generații.

Înainte de otrăvirea sa în 2020, autoritățile ruse l-au condamnat în mai multe dosare, restrângându-i drepturile electorale. Navalnîi a respins mereu acuzațiile aduse, afirmând că acestea sunt rezultatul unor dosare instrumentate politic de Kremlin.

Una dintre aceste condamnări avea să stea la baza încarcerării sale când a revenit în Rusia în ianuarie 2021, după ce s-a recuperat în Germania după otrăvirea cu agentul neurotoxic noviciok. Autoritățile ruse l-au acuzat că în timpul convalescenței nu s-a prezentat la audierile obligatorii în fața comisiei de eliberare pe cauțiune și l-au arestat imediat după ce s-a întors în Rusia.

Cu o lună înainte de întoarcerea sa în Rusia, site-ul de investigații Bellingcat a arătat că disidentul era urmărit de o echipă de asasini a FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, încă din 2017.

Navalnîi este cunoscut și pentru faptul că președintele Vladimir Putin nu îi pronunță niciodată numele în public. De exemplu, Putin a declarat în octombrie 2020 că a cerut personal parchetului să-i permită acestuia să plece la Berlin pentru tratament.

În cadrul unei dezbateri a Clubului de discuţii de la Valdai, Putin a spus că, dacă „autorităţile ar fi dorit într-adevăr să otrăvească ‘această persoană’, nu i-ar fi permis să plece la tratament în afara ţării”.

Câteva luni mai târziu, la conferința de presă pe care a susținut-o după întâlnirea pe care a avut-o la Geneva cu omologul său american Joe Biden, Putin a declarat despre Navalnîi că acest om ştia că încalcă legea în vigoare în Rusia”.

El a făcut comentariul după ce jurnaliștii l-au întrebat de ce Navalnîi a fost arestat la sosirea sa în ţară.

Navalnîi a fost condamnat de o instanță rusă la 3 ani și jumătate de închisoare la scurt timp după revenirea sa la Moscova. Procurorii ruși au deschis ulterior mai multe dosare penale pe numele său, soldate cu condamnări consecutive.

În ultimul dintre aceste dosare, el a fost condamnat în data de 4 august a anului trecut la 19 de ani de închisoare pentru „extremism”. Judecătorii au stabilit că sentința trebuie executată într-un penitenciar cu „regim special”, adică cel mai dur regim de detenție din Rusia.

Această condamnare a dus la transferarea sa în colonia penală IK-3 din Iamalia, cunoscută pentru condițiile draconice în care sunt ținuți condamnații. De regulă în această închisoare sunt trimiși criminali, violatori și alte persoane condamnate pentru infracțiuni grave.

„Colonia penală Iamalia a decis să doboare recordul de lingușire față de Vladimir și mulțumire a autorităților de la Moscova. Tocmai mi-au dat 15 zile într-o celulă de pedeapsă. Asta vine a patra celulă de pedeapsă în mai puțin de două luni de când sunt cu ei”, a notat Navalnîi în ultimul său mesaj în viață.

Lui Navalnîi i-au supraviețuit soția sa, Yulia Navalnaia și doi copii: o fiică, Daria, născută în 2001, și un fiu, Zakhar, care s-a născut în 2008.

Alexei Navalnîi a murit cu o lună înainte ca Rusia să organizeze alegeri prezidențiale.