Rusia va rămâne fără echipament militar pentru a-și atinge obiectivele de război în Ucraina până la sfârșitul primăverii, a prezis cel mai înalt oficial al serviciilor secrete militare din Ucraina într-un interviu pentru USA today.

Prognoza generalului-major, Chiril Budanov, vine pe fondul incertitudinii considerabile cu privire la cum va arăta următoarea fază a războiului, pe măsură ce va trece în al doilea an. Săptămâni la rând, oficialii ucraineni au semnalat că Rusia plănuiește o nouă ofensivă majoră care să coincidă cu aniversarea unui an de la invazia sa în Ucraina, pe 24 februarie. O nouă ofensivă notabilă nu s-a materializat încă.

„Rusia a pierdut cantități uriașe de resurse umane, armament și materiale. Economia și producția sa nu sunt capabile să acopere aceste pierderi. Și-a schimbat lanțul de comandă militar. Dacă armata Rusiei eșuează în obiectivele sale în această primăvară, va rămâne fără instrumente militare”, a spus Budanov în biroul său puternic păzit și fortificat din Kiev, pe care îl împarte cu două broaște de companie, canari care detectează gaze otrăvitoare și o serie de muniții.

Budanov a mai prezis că Ucraina și Rusia vor duce „o bătălie decisivă în această primăvară, iar această bătălie va fi cea finală înainte de încheierea acestui război”. El nu a furnizat nicio dovadă specifică care să susțină afirmațiile sale. Și este important de menționat că Moscova și Kievul sunt implicate într-un intens război informațional, precum și în lupte pe câmpul de luptă. Unii experți militari au avertizat că ambele părți trebuie să fie pregătite pentru o luptă lungă.

Invazia Ucrainei de către Rusia a dezmințit multe așteptări, ca să nu mai vorbim despre previziuni. Totuși, atât de multe, cel puțin, se pot spune cu certitudine: nu suntem nici pe aproape de sfârșitul acestui război. În ciuda cererilor  pentru o înțelegere diplomatică,  aceasta nu se așteaptă. Rusia și Ucraina continuă să creadă că vor învinge dacă vor continua să lupte. Niciun mediator nu poate rupe acest impas”, au declarat, săptămâna trecută, într-o declarație comună, la un an după invadarea Ucrainei de către Rusia, Rajan Menon și Benjamin H. Friedman, de la grupul de studii Defense Priorities din Washington, D.C.

Cu toate acestea, prognoza lui Budanov pare să se potrivească cu opinia consensuală a analiștilor militari independenți conform căreia Rusia nu are în prezent muniția, proviziile militare și cantitățile suficiente de soldați calificați, organizați și motivați pentru a face progrese semnificative împotriva liniilor defensive ucrainene din estul Ucrainei, unde luptele sunt cele mai intense.

„Rusia și-a pierdut aproximativ jumătate din tancuri, focul de artilerie a scăzut, nu are o bază productivă pentru a face o mulțime de echipamente noi. Și fabricarea de echipamente noi nu este ușoară sub sancțiuni. Așa că va trebui să scoată lucrurile din depozit”, a spus Phillips P. O’Brien, profesor de studii strategice de securitate la Universitatea St. Andrews, Scoția.

„Ucraina este mai puternică acum decât era pe 24 februarie (2022). Are sisteme mai bune. Acesta integrează o mulțime de sisteme NATO. Rusia din punct de vedere al echipamentelor este mai slabă. Are trupe mai puțin bine antrenate, mai puțin echipament de primă linie. Singurul lucru din care are mai mult sunt soldați, dar nu sunt un mare fan al maselor de soldați neantrenați”, a spus el.

„Este greu, se țin”: Pe terenul din Ucraina, războiul depinde de armele SUA.

La sfârșitul lunii decembrie, Pentagonul a evaluat că armata Rusiei va epuiza probabil noile stocuri de muniție până la începutul lui 2023, forțând-o să se bazeze pe stocurile produse în timpul Războiului Rece. Aceste stocuri sunt mai puțin fiabile și potenţial degradate.

 

 

 

Distribuie articolul: