Parlamentul European a declarat Rusia drept stat care sponsorizează terorismul. În comunicatul publicat pe site-ul oficial al Parlamentului European, se arată că decizia este motivată de atrocitățile comise de regimul lui Putin împotriva civililor din Ucraina.

Pe data de 23 noiembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care declară Rusia stat care sponsorizează terorismul. Rezoluția a fost adoptată cu 494 de voturi pentru, 58 împotrivă și 44 abțineri. Eurodeputații consideră că atacurile contra ucrainenilor, distrugerea infrastructurii, acțiunile de teroare contra civililor și alte violări ale dreptului internațional și ale omului reprezintă crime de război. Din cauza acțiunilor brutale ale Rusiei, Parlamentul European recunoaște Rusia ca un stat ce utilizează mijloace teroriste.

În prezent, Uniunea Europeană nu are competența de a desemna un stat ca sponsor al terorismului. Parlamentul European vine cu inițiativa și solicită de la instituțiile UE și statele membre să elaboreze un cadru normativ prin care să fie posibilă includerea Rusiei în lista statelor care sponsorizează terorismul.

De asemenea, europarlamentarii au făcut un apel la Consiliul European de a include gruparea paramilitară rusă ,,Wagner”, cunoscută ca și ,,Kadyrovites”, dar și alte grupuri asemănătoare, pe lista Uniunii Europene a teroriștilor.

Parlamentul European a venit cu următoarele propuneri:

  • Izolarea Rusiei și mai mult la nivel internațional, inclusiv apartenența Rusiei la organizațiile internaționale;
  • Reducerea legăturilor diplomatice cu Rusia;
  • Limitarea propagandei rusești prin închiderea și interzicerea instituțiilor favorabile Rusiei ce se află pe teritoriul UE
  • Implementarea cât mai rapidă a pachetului 9 de sancțiuni împotriva Rusiei
  • Identificarea statelor din cadrul UE care ajută Rusia să eludeze sancțiunile impuse și statele membre împreună cu Comisia Europeană să propună măsuri de pedepsire a acestora.