Moscova a acuzat sâmbătă Azerbaidjanul – țară cu rezerve energetice considerabile, care ar putea fi o alternativă la gazul rusesc – că a încălcat în ultimele zile armistiţiul cu Armenia semnat în 2020 după războiul din Nagorno-Karabah, desfăşurând trupe în zona aflată sub controlul forţelor ruse de menţinere a păcii, relatează mai multe surse, printre care Reuters, AFP și Agerpres.

Incidentele dintre forţele armate armene şi azere sunt frecvente, dar este pentru prima dată de la încheierea conflictului, în noiembrie 2020, când Moscova acuză una dintre părţi de încălcare a armistiţiului al cărui garant este preşedintele rus Vladimir Putin.

Această recrudescenţă a tensiunii survine într-un moment în care Rusia a lansat o ofensivă de mare amploare împotriva Ucrainei, notează AFP.

„Între 24 şi 25 martie, forţele armate ale Azerbaidjanului au încălcat acordul trilateral al liderilor Rusiei, Azerbaidjanului şi Armeniei (…), intrând în zona aflată sub responsabilitatea contingentului rus de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Armenia a acuzat vineri Azerbaidjanul că „a invadat” enclava Nagorno-Karabah în partea controlată de „forţele de pacificare” ruse, desfăşurate în regiune la finalul războiului din toamna anului 2020 dintre cele două ţări. Baku a negat acest lucru, afirmând în schimb că „delimitează” punctele de amplasare ale trupelor, notează EFE.

Ca urmare a războiului din toamna anului 2020, Erevanul a pierdut controlul asupra a mai bine de două treimi din teritoriile din Nagorno-Karabah – teritoriu azer populat majoritar de armeni – şi din împrejurimi, pe care le controla din anii 1990.

Azerbaidjanul, o alternativă în plan energetic la gazul rusesc

În încercarea de a reduce dependența de gazul rusesc, Uniunea Europeană discută cu Azerbaidjanul o suplimentare a livrărilor de gaze naturale. Gazul din Azerbaidjan ar fi, de exemplu, resursa de alimentare a interconectorului Grecia-Bulgaria, pe care se bazează și România.

Coridorul Sudic de Gaze (SGC) este un complex de trei gazoducte care pleacă din Azerbaidjan, traversând Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi Marea Adriatică, cu destinaţia finală Italia.

Această țară are zăcăminte descoperite de peste 1,3 trilioane de metri cubi de gaz.

Reacția Ministerul Apărării al Azerbaidjanului

Ministerul Apărării al Azerbaidjanului neagă vehement că a încălcat termenii acordului de încetare a focului, pe care Azerbaidjanul și Armenia l-au semnat în noiembrie 2020 cu sprijinul Rusiei – scrie Meduza.

„Ministerul Apărării declară că Azerbaidjanul este angajat să respecte declarația tripartită din 10 noiembrie 2020 și nu a încălcat prevederile acesteia”, a spus ministerul într-un comunicat.

Baku a mai declarat că situația a escaladat „pe teritoriul Azerbaidjanului, unde contingentul rus de menținere a păcii este dislocat temporar”. Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a cerut, de asemenea, Rusiei „să nu folosească expresia „Nagorno-Karabah” și să indice corect numele teritoriilor Azerbaidjanului”.

Azerbaidjanul a cerut Rusiei „în conformitate cu prevederile declarației tripartite să asigure retragerea completă a rămășițelor armatei armene și a formațiunilor armate armene ilegale de pe teritoriile Azerbaidjanului recunoscute de comunitatea internațională”.

Distribuie articolul: