După lansarea la București, acolo unde a apărut în premieră cartea, jurnalista Valentina Șcerbani aduce romanul ei nou și acasă, la Chișinău. „Orașul promis” va avea parte de o lansare marți, 18 februarie crt, la ora 18:15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126). Iată ce spune scriitoarea despre roman, dar și ce opinii au criticii despre carte.

Sunt foarte bucuroasă să lansez romanul la Chișinău. Vă aștept marți, 18 februarie, ora 18:15 la Librăria din Centru, unde despre carte vor vorbi Maria Pilchin, Dumitru Crudu și Irina Nechit. Am scris această poveste cu mult suflet. E povestea a trei femei care ajung izolate într-un spațiu rudimentar și ostil, numit Toltre, în care ploua aproape fără încetare. E o carte de atmosferă, despre teama umană față de întinderea lumii, frica de a fi singur și puterea de a spera”, ne declară Valentina Șcerbani.

„Un debut care-ți taie răsuflarea: Orașul promis de Valentina Șcerbani. O carte puternică, fragilă, fluidă, încremenită. O carte despre neputință. O elegie disperată pentru Mamă. De o frumusețe sfâșietoare”, spune Raluca Dună, critic literar.

Oraşul promis este o narațiune a unei buzzatiene aşteptări, a unei expectative istovitoare, lacerante; Ileana, o adolescentă preluată de mătuşile sale, încearcă să se clarifice dacă o va mai vedea vie pe mama sa, ori aceasta a murit cu adevărat, cum i s-a arătat în vis, anunțată printr-o telegramă. Femeile se stabilesc în Toltre – un ținut cu „un aer uimitor de salin”, unde plouă aproape fără încetare, de la care, constați, se trage sfârşitul lumii şi finalul rațiunii;

Valentina Șcerbani debutează puternic, uluitor de matur, cu o viguroasă temă a senectuții, cred: când anume nu mai suntem copii? când ne mor părinții sau când încetăm să avem vreo comunicare cu ei, şi cu noi înşine, deopotrivă. Căci, singurătatea interioară ne face să înțelegem cât de neînsemnați suntem, iar pentru asta căutăm dovezi să amânăm acest adevăr iute, dur, usturător”, menționează Vladimir Bulat, critic de artă.

VALENTINA ȘCERBANI s-a născut pe 11 ianuarie 1988. A studiat filologie franceză la Universitatea „Alecu Russo” din Republica Moldova; a obținut o bursă de masterat în mediere culturală inter-mediteraneană la Universitatea Ca`Foscari din Veneția, Universitatea Autonomă din Barcelona, Paul Valéry din Montpellier și Moulay Ismaïl din Meknès. A lucrat mai mulți ani în presa scrisă, radio și TV.