Pare neverosimil, dar e adevărat. Cercetătorii chinezi par a fi uimitor de revoluționari în lumea tehnologiilor, iar una dintre ultimele invenții este un robot dotat cu un uter artificial în interiorul căruia se poate dezvolta și crește embrionul uman. Se pare că robotul poate reproduce cu succes mediul din organismul matern, necesar embrionului pentru a ajunge la faza sa finală de dezvoltare. Ce cunoaștem despre acest eveniment marcant din lumea tehnologiilor îți povestim mai jos. 

Oamenii de știință chinezi par să fie pe cale de a introduce un salt semnificativ în dezvoltarea tehnologiilor reproductive. Aceștia au dezvoltat un sistem bazat pe inteligența articifială care favorizează creșterea și dezvoltarea embrionului uman, fără intervenția umană. Se pare că invenția ar veni ca o soluție pentru rata scăzută de natalitate cu care se confruntă China.

Tehnologia dezvoltată de către cercetătorii de la Institutul de Inginerie și Tehnologie Biomedicală Suzhou, din provincia Jiangsu, din estul Chinei, a fost creată în așa fel încât să-și poată asuma responsabilitatea pentru creșterea sigură a fătului. Iar Mediul în care va crește embrionul conține lichidul necesar pentru buna creștere și dezvoltare a acestuia. Astfel, procesul de dezvoltare a embrionului este controlat de robotul dotat cu inteligență artificială care reglează condițiile de creștere și anunță eventualele patologii ale viitorului copil. Mai mult decât atât, cercetătorii sunt de părere că acest sistem se poate dovedi a fi mai sigur decât mediul natural (organismul uman) în care se dezvoltă copilul până la naștere.

În cadrul unei lucrări de cercetare publicată în Jurnalul de Inginerie Biomedicală se spune că tehnologia „nu numai că va ajuta, în viitor, la înțelegerea originii vieții… dar va oferi și o bază teoretică pentru rezolvarea defectelor congenitale și a altor probleme majore de sănătate în domeniul reproducerii”.

Oamenii de știință au efectuat deja teste pe șoareci, astfel robotul „dădacă” are deja grijă de embrioni de animale, iar unii cercetători cred că același tip de tehnologie poate fi aplicată cu succes la dezvoltarea mai sigură a embrionilor umani.

Sursa: scmp.com