Strugurii sunt sursă de vitamine și minerale utile în dezvoltarea sănătoasă a copilului, precum: vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamine din grupul B-urilor (B1, B6, B2), cupru, potasiu, mangan. Pentru ca micuțul tău să fie în deplină siguranță când îi consumă, este neapărat necesar să iei anumite măsuri. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi ce ai de făcut ca să previi înecul din cauza strugurilor.

O mamă a dezvăluit că fiul ei s-a înecat în timp ce mânca un măr

Mama unui băiețel de 1 an și jumătate a povestit, pentru „Scary Mommy”, cum a ajuns acesta să se înece în timp ce mânca măr:

„A început brusc să tușească și să se înece în timp ce mânca mere și am auzit un sunet șuierător, ca și cum nu respira corect. Urmând sfatul unei prietene, l-am așezat pe piciorul meu și am început să-l bat pe spate. Curând am văzut cum a scuipat o feliuță de măr și totul a fost bine. Da, totul s-a terminat cu bine, dar nu era în regulă. Am simțit că nu sunt deloc o mamă bună întrucât am permis să se întâmple așa ceva. Nu mi-am dat seama câte mere mâncase și am presupus, greșit, că se descurca să mănânce orice în condițiile în care, până atunci, nu pățise nimic rău. (Știam deja că alimentele crude și tari, inclusiv fructe și legume precum merele, reprezentau un pericol de înec pentru copiii mici).”

După acest incident, a adus în prim-plan sfaturi ale specialiștilor pentru a preveni înecul copiilor cu struguri sau cu alte alimente

Experții „Mini First Aid” (Marea Britanie) atrag atenția asupra următorului fapt: boabele de strugure sunt periculoase pentru copiii mici întrucât pot conduce la înec. Iată de ce se întâmplă așa:

  • Căile respiratorii sunt încă înguste;
  • Reflexul de a înghiți este încă în dezvoltare;
  • Nu au încă un set permanent de dinți;
  • Încă învață să mestece în mod corect.

De asemenea, din cauza dimensiunii și a formei lor, boabele de strugure pot bloca căile respiratorii. În plus, consistența lor moale îngreunează procesul de dislocare prin utilizarea măsurilor consacrate de prim-ajutor.

Având în vedere astfel de riscuri, pune în aplicare acest sfat: taie întotdeauna boabele pe jumătate, dar nu pe lățime, ci pe lungime. După ce le-ai tăiat pe jumătate, este preferabil să le tai încă o dată pentru a obține sferturi. De altfel, pentru copiii de până la 4 ani, boabele întregi reprezintă întotdeauna un risc de înec și trebuie tăiate cât mai mărunt.

Aceleași măsuri de siguranță sunt binevenite și pentru alte alimente, precum: roșii cherry, afine mari, măsline sau cârnați.

„Asociația Americană de Pediatrie” pune și ea în gardă părinții în legătură cu consumul de struguri la copiii mici. Atât boabele de strugure, cât și alte alimente, nu ar trebui să depășească dimensiunea de 1,2 cm.

În afară de struguri, alte alimente considerate periculoase întrucât blochează complet căile respiratorii ale unui copil aflat în primii ani de viață sunt:

  • Bomboanele tari;
  • Nucile/arahidele;
  • Semințele;
  • Morcovii cruzi;
  • Popcornul;
  • Bomboanele tip marshmallow;
  • Merele;
  • Hot-dog-ul;
  • Cârnații;
  • Bucățile de unt de arahide.

În general, cele mai periculoase alimente sunt cele rotunde sau cilindrice, în condițiile în care pot rămâne cu ușurință blocate în gâtul copiilor. Nu în ultimul rând, recomandarea specialiștilor este, pentru reducerea riscului de înec cu mâncare, să ai grijă ca în timpul mesei să fie evitate: alergatul, râsul, vorbitul sau mâncatul într-un ritm alert.

 

Distribuie articolul: