În urma exploziei de la Kahovka, se menține un risc înalt de apariție a holerei. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) monitorizează continuu situația epidemiologică creată în urma distrugerii barajului de acumulare a apei de la Nova Kahovka, de pe râul Nipru, Ucraina și informează cu privire la riscul de apariție a cazurilor de holeră și altor boli diareice acute (BDA).

Totodată, se menține riscul înalt de apariție a cazurilor indigene şi de import a holerei și altor BDA în țară, din cauza migrației intense a populației.

Conform rezultatelor, în primele două săptămâni de la inițierea monitorizării (29.05-11.06.2023) în republică au fost înregistrate 645 de cazuri de boli diareice acute, inclusiv 395 de cazuri în rândul copiilor. Dintre acestea, supuse examenului bacteriologic la Vibrionul holeric au fost 53 de persoane, toți fiind cu rezultatul negativ. Din obiectivele mediului ambiant au fost recoltate – 89 probe de apă, în 15 probe a fost depistate vibrionul neholerigen, care nu cauzează holera, dar poate provoca boli diareice acute.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează persoanele care vor călători în regiunea Odessa sau litoralul Mării Negre să respecte recomandările autorităților locale privind locurile admise de recreere și pescuit, de utilizare a surselor sigure de apă potabilă.

Pentru prevenirea holerei și altor BDA, persoanele care vor călători în regiunile menționate este necesar să respecte următoarele reguli:

  • spălarea mâinilor cu săpun după veceu ÅŸi înainte de masă, până la pregătirea bucatelor; controlaÈ›i acest lucru la copii;
  • spălarea abundentă sub apă curgătoare a fructelor ÅŸi legumelor ce se folosesc fără prelucrare termică;
  • excluderea din alimentaÈ›ie a produsele alimentare uÈ™or alterabile cu termeni expirat sau de calitate negarantată (vizual, organoleptic);
  • evitarea consumul de apă, gheață sau produse alimentare dacă nu sunteÈ›i siguri că ele sunt inofensive;
  • evitarea procurării produselor alimentare în locurile neautorizate, fără condiÈ›ii de păstrare;
  • respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare ÅŸi termenii de păstrare;
  • prevenirea pătrunderii în casă, mai ales la bucătărie a muÅŸtelor, insectelor de bucătărie, ÅŸoarecilor.