Cine nu iubește o porție de papanași pufoși, plini de dulceață și smântână? Aceștia sunt considerați un desert tradițional, cu origini bine înrădăcinate în Moldova, însă circulă legende potrivit cărora provin din Imperiul Austro-Ungar, sau chiar din îndepărtatele vremuri ale Danemarcei. 

Rețetă de papanași

  • Ingrediente pentru 10 porţii:
    1 kg de brânză dulce
    400 g făină
    150 g zahăr
    4 ouă
    un praf de copt
    zahăr vanilat
    un borcan de 400 g de dulceaţă de afine
    200 g smântână.

Pentru început, brânza de vaci foarte bine scursă, ouăle care trebuie să fie neapărat de casă şi zahărul se amestecă bine astfel încât cristalele de zahăr să se topească. Se adaugă apoi sarea şi zahărul vanilat, iar praful de copt se stinge cu lămâie.

Se amestecă apoi ingredientele până se omogenizează şi se adaugă făina până se obţine un aluat tare. După ce aluatul a fost bine frâmântat, iar ingredientele s-au omogenizat, se lasă să se odihnească aproximativ 10 minute.

Pentru a forma un papanaş, trebuie să luăm o bucată de aluat de mărimea unei piersici care se modelează făcând o gaură înăuntru  asemenea unui covrig. După ce s-a încins uleiul, după ce l-am lăsat cam 5 minute, se pun papanaşii, ei trebuie să fie într-o baie de ulei şi trebuie să fie foarte bine încinşi ca aceştia să se pătrundă.

În 10 minute, papanaşii sunt făcuţi şi se scot pe un şerveţel pentru ca uleiul în exces să fie absorbit. Se aşează pe farfurie câte trei papanaşi ornaţi cu smântână şi câte o liguriţă de dulceaţă de afine. Apoi se pudrează cu zahăr.

Dulceaţa de afine poate fi înlocuită orice alt fel de dulceaţă sau chiar cu cremă de ciocolată sau sirop de fructe.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Sursa: viva.ro

Distribuie articolul: