Bucătarul șef Cătălin Scărlătescu cunoscut de la emisiunile „Chefi la cuțite” și „MasterChef România” a dezvăluit pentru okmagazine.ro, rețeta proprie a cozonacului de Paște cu gust „ca la mama acasă”.

Ingrediente:

 1. 250 g zahăr
 2. 1 kg făină
 3. 450 g lapte
 4. 60 g drojdie
 5. 5 ouă
 6. 300 g unt belgian
 7. 500 g nucă
 8. 150 g ciocolată belgiană
 9. 200 g rahat
 10. 30 g coajă de lămâie
 11. 30 g portocală confiată

Modul de preparare

Se amestecă 100 ml de lapte cu drojdia, împreună cu trei linguri de făină. Compoziţia se lasă la crescut până în momentul în care volumul se va dubla. Apoi, se fierbe laptele şi zahărul până în momentul în care totul devine o compoziţie omogenă.

Se freacă gălbenuşurile cu sare. Într-un alt vas se pune făina şi se toarnă, puţin câte puţin, următoarele: gălbenuşurile, laptele alături de zahăr şi unt, portocalele confiate, dar şi maiaua, adică drojdia şi făina pe care le-aţi lăsat să crească. Totul se frământă până când compoziţia va fi una elastică.

Se lasă compoziţia 60 de minute la dospit, după care se trece la următorul pas.

Se ia o bucată de aluat, se întinde foarte bine, iar peste se pun nucile şi ciocolata belgiană, stafidele, rahatul, iar apoi se rulează. Rulada obţinută trebuie tăiată în două, pe lungime. Jumătăţile se împletesc şi se ung cu ou.

Se tapetează o formă cu făină şi unt, se aşează aluatul şi se lasă să se dospească timp de două ore. După ce aluatul va creşte, se bagă tava într-un cuptor încins la 160 de grade Celsius, între 45 şi 60 de minute.

Și… cozonacul pufos cu ciocolată este gata pentru a fi servit cu plăcere.

Sursa: okmagazine.ro

Foto: Instagram/ Cătălin Scărlătescu