Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a efectuat o vizită la terminalul petrolier din Portul Internațional Liber Giurgiulești, principala poartă de import a produselor petroliere în Republica Moldova. Oficialul a evaluat capacitățile de depozitare ale portului, în contextul planurilor de a institui, începând cu 2026, rezerve strategice de produse petroliere pentru situații de urgență.

 

Potrivit Ministerului Energiei, stocurile vor fi de peste 200.000 de tone, suficiente pentru 90 de zile de import net mediu zilnic sau 61 de zile de consum, transmite  moldpres.md.

Pus în funcțiune în 2007, terminalul petrolier este dotat cu un debarcader pe Dunăre, opt rezervoare, instalații de încărcare a camioanelor care permit încărcarea simultană a până la patru camioane și o instalație de încărcare/descărcare pe calea ferată cu ecartament mixt. Capacitatea totală de depozitare a parcului de rezervoare de produse petroliere este de peste 63.000 de metri cubi, cinci rezervoare fiind utilizate pentru depozitarea motorinei și trei pentru depozitarea benzinei.

De asemenea, ministrul Energiei a discutat cu operatorul portului despre planurile de dezvoltare a parcului industrial, care are în prezent 50 de rezidenți cu investiții ce se ridică la 137 de milioane de euro și peste 820 de locuri de muncă create.

„Portul are nevoie de gaze naturale atât pentru uscarea cerealelor, cât și pentru diferite procese tehnologice. Volumul de gaze naturale cu care este asigurat portul la moment nu este suficient. Pentru o bună funcționare a portului, capacitatea de livrare a gazelor urmează a fi majorată de la 650 m3 pe oră în prezent, până la 2.500 m3/h”, a anunțat Ministerul Energiei.

Portul Giurgiulești este un nod logistic de importanță strategică, care oferă importatorilor și exportatorilor servicii de transbordare și depozitare a mărfurilor, cu acces la o infrastructură de transport trimodală. Portul este amplasat pe sectorul maritim al fluviului Dunărea și permite acostarea navelor fluviale și a navelor maritime cu pescaj de până la 7 m și o capacitate de până la 10.000 tone. În plus, portul este bine conectat cu linii de cale ferată cu ecartament larg și îngust. Portul a fost dat în exploatare la 26 octombrie 2006, după zece ani de construcție.