Până în anul 2030, Republica Moldova are planuri pentru trei interconexiuni puternice cu sistemul electroenergetic din România, potrivit declarațiilor ministrului Energiei, Victor Parlicov, făcute la București în cadrul “Simpozionului Român al Energiei”. Aceste interconexiuni vor asigura o funcționare stabilă a sistemului energetic moldovenesc în cadrul ENTSO-E (Sistemul European de Tranzit al Energiei Electrice).

Ministrul Parlicov a menționat interconexiunile Isaccea – Vulcăneşti, care este deja în construcție, Bălţi – Suceava și o altă interconexiune în centrul Republicii Moldova, Străşeni – Iași.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: “Deja construim o linie Vulcănești – Chișinău, care să conecteze interconexiunile Isaccea – Vulcănești cu principalul centru de consum, ocolind necesitatea de a trece prin stânga Nistrului. În prezent, puterea din Vulcănești, pentru a fi adusă la Chișinău, tot pe la centrala termoelectrică de la Cuciurgan trebuie să treacă. Pe acolo merg liniile de tensiune înaltă. Acum construim linia Chișinău – Vulcănești.”

 

Ministrul Energiei din Chișinău a subliniat că Republica Moldova se apropie de momentul în care va face parte dintr-un sistem energetic comun cu România și o piață energetică comună.

Pentru realizarea acestor proiecte, au fost alocate fonduri. De exemplu, se lucrează la linia Chișinău – Vulcănești pentru a conecta interconexiunile existente la principala zonă de consum din Chișinău.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: “Am alocat bani pentru partea de pe stânga Prutului, la interconexiunea Bălți – Suceava. La fel, s-au alocat bani, deși încă se fac studiile de prefezabilitate, pentru încă o interconexiune, undeva în centrul Republicii Moldova. Ar putea fi zona Strășeni – Iași. Există și niște constrângeri pe partea română cu puterea din zona aceea, așa că se examinează și alte opțiuni.”

Proiectele precum interconexiunea Bălţi – Suceava și cea din centrul Republicii Moldova, Străşeni – Iași, sunt planificate pentru viitorul apropiat, cu un orizont de timp estimat până în 2030. Există, de asemenea, discuții despre colaborarea cu operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România – OPCOM, pentru a deschide o filială în Republica Moldova, cu scopul de a intensifica colaborarea în sectorul energetic și de a atrage mai multe investiții. De asemenea, există interes în privința rutei de tranzit a gazelor naturale din Grecia, prin gazoductul transbalcanic, în regim revers.

Distribuie articolul: