Începând din 2026, Republica Moldova va crea stocuri de produse petroliere pentru situații de urgență, care vor depăși 200.000 de tone, suficiente pentru a acoperi 90 de zile de import net mediu zilnic sau 61 de zile de consum, conform Ministerului Energiei.

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, în cadrul celei de-a 16-a ediții a Forumului Petrolului, desfășurat la Belgrad, în perioada 15-16 octombrie 2024, scrie mold-street.com.

Borosan a menționat eforturile ministerului de a reconfigura infrastructura petrolieră a Republicii Moldova, pentru a se alinia la cerințele UE și a asigura capacitățile necesare pentru stocuri de urgență.

În acest sens, el a menţionat că proiectul Legii privind securitatea aprovizionării cu produse petroliere, care urmează să fie supus consultărilor publice până la sfârșitul lunii are ca scop alinierea la legislația UE, care impune stocuri de urgență suficiente pentru 90 de zile de import net mediu zilnic.

„Proiectul este conceput pentru a asigura o aprovizionare sigură, fiabilă și accesibilă cu produse petroliere pentru Moldova, în special în cazul unor perturbări majore ale aprovizionării. Republica Moldova este dependentă de importurile de produse petroliere, în principal din România, un factor critic pentru sectoarele de transport și agricultură ale țării noastre”, a menționat Constantin Borosan.

Potrivit lui peisajul geopolitic actual a accentuat „importanța diversificării surselor de aprovizionare și consolidarea rezilienței lanțului de aprovizionare”.

De notat că despre crearea unor stocuri de produse petroliere pentru situaţii de urgenţă se discută încă din perioada guvernării comuniste, doar acest lucru a fost amânat din varii motive, dar în special pentru că aceasta semnifica şi un impact asupra preţurilor la pompă.

Or, crearea de stocuri pentru o durată lungă impune costuri mari, iar statul a încercat permanent să pună această responsabilitate pe companiile de pe piaţă.

Distribuie articolul: