Republica Moldova devine prima țară din regiune care obține recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu Uniunea Europeană. Azi, la sediul Guvernului Republicii Moldova are loc Evenimentul de Lansare a Programului de recunoaștere reciprocă a operatorilor economici autorizați între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a Serviciului Vamal din Moldova.

Începând cu 1 noiembrie, operatorii economici autorizați din țara noastră, vor fi recunoscuți de toate cele 27 state membre ale Uniunii Europene. Este o veste extraordinară, care va aduce multiple avantaje companiilor moldovenești, care dețin deja sau vor obține acest statut. Voi menționa doar câteva din aceste avantaje. Este vorba despre tratamentul prioritar la trecerea frontierei, reducerea numărului de controale fizice și documentare, sau existența unui mecanism comun de asigurare a continuității activităților comerciale în cazul perturbărilor fluxurilor. Chiar săptămâna aceasta am fost la Ungheni și am vizitat o companie din sectorul automotive.

Dacă ar fi recunoscuți operatorii economici autorizați cel puțin de România, atunci asta ar face mult mai ușoară transportarea bunurilor, integrarea în lanțul de aprovizionare a întreprinderilor europene și ar face Moldova mai competitivă. Astfel, aducând posibilitatea unor noi proiecte, creării a noi locuri de muncă și ar fi de folos și pentru alte sectoare. Iată că astăzi, la doar câteva zile, nu doar că oferim această recunoaștere de România, dar toate cele 27 state membre ale Uniunii Europene. Această recunoaștere ne va ajuta să creștem capacitatea de export a produselor moldovenești pe piața Uniunii Europene, un deziderat cu atât mai important în contextul situației economice dificile în regiune. Totodată, facilitarea Uniunii Vamale va contribui la reducerea presiunii asupra punctelor de frontieră la granița cu România. Astfel, pe lângă beneficiile nemijlocite pentru economia noastră, vom putea să ne îndeplinim și mai bine rolul de furnizor de securitate în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare ce au fost reorientate prin țara noastră ca urmare a războiului nedrept împotriva Ucrainei a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

La eveniment au participat prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks; Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan; Înalt Consilier UE pe politica vamală și fiscală, Rosario De Blasio și reprezentanții mediului de afaceri.