Repertoriul Teatrului Național „Mihai Eminescu”

 17 – 23 octombrie

Miercuri 19.10.2022

         „Steaua fără nume” de M. Sebastian

Dramă, Comedie / 2h 40min / Pauză: Da

         Spectacol jucat la Brăila, România

…Într-un orăşel de provincie, profesorul celibatar Marin Miroiu îşi duce viaţa printre cărţi şi aştri. In aşteptarea unui volum jinduit, raritate editorială ce vine cu trenul, traiectoria terestră i se ciocneşte, în fapt de seară, cu cea a Monei, tânără vânătoare de inimi, călătorind fără bilet dar cu mare dor de explorare. Între ei se înfiripă o poveste de dragoste care, aidoma unei explozii cosmice, scutură din temelii universul urbei.

Din distribuţie fac parte Ghenadie Gâlcă, Diana Decuseară-Onica, Petru Oistric, Mihai Zubcu, Olga Guţu-Cucu, Petru Hadârcă, Nicolae Suveică, Draga-Dumitriţa Drumi-Focşa, Alexandru Pleşca, Victor Drumi, Iurie Focşa.

 

Vineri 21.10.2022

         „Frunze de dor”, după Ion Druță

         18:00 Sala Mare

Dramă / 3h / Pauză: Da

Omul singur în calea războiului, lumea satului într-un univers în perpetuă transformare, iubirea și valorile casei, copilăria cu (ne)fericirile ei – toate reprezintă un caleidoscop de emoții și stări scenice la care spectatorul va lua parte.

Bilete: https://tnme.md/spectacole/frunze-de-dor/

Sâmbătă 22.10.2022

         „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii” de M. Vișniec

         18:00 Sala Mare

Dramă, Comedie, Istorie / 2h 20min / Pauză: Nu

Spectacolul cu piesa „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, în viziunea originală și combativă a regizorului român Cristian Hadji-Culea, aduce în actualitate faptul că, precum scria Matei Vişniec însuși, ”procesul comunismului a rămas o gaură neagră în istoria reflecţiei umane. Naţiunile civilizate ale Europei n-au făcut nici măcar efortul de a se inspira din procesul nazismului pentru a înţelege mai bine cum e posibil ca o ideologie, care a dus la moartea a o sută de milioane de oameni, – e vorba, firește, de ideologia comunistă, – să rămână încă în unele țări (chiar cu o aură de prestigiu) pe lista doctrinelor nejudecate și necondamnate. Iată de ce strigătul meu esențial în această piesă este „Stalin nu e mort!” Pentru că, în orice moment, noii profeți, noii „mari” iluminați pot să reînceapă oriunde experimentul terifiant al celei „mai bune lumi posibile” pe spatele a milioane de oameni”.

Și cu prețul vieții, al suferințelor de neimaginat… Utopia cea mai zăludă, pusă în practică, continuă să fascineze, tiranul Stalin mai e, și astăzi, aclamat și adulat. Păzea, eşecul total al doctrinei comunismului e încă departe.

Bilete: https://tnme.md/spectacole/istoria-comunismului-povestita-pentru-bolnavii-mintal

Duminică 23.10.2022

„Dosarele Siberiei”, regie Petru Hadârcă

         18:00 Sala Mare

Dramă, Istorie / 2h 15 min / Pauză: Nu

Un spectacol comemorând tentativele de exterminare a românilor din spațiul pruto-nistrean în perioada ocupației sovietice a Basarabiei (1940, 1944-1991) prin foamete organizată și deportări sistematice.

Bilete: https://tnme.md/spectacole/dosarele-siberiei/

Distribuie articolul: