Mereu am atras atenția părinților, prietenilor și colegilor mei că cel mai bun remediu contra virusului gripal, care este unul din cele mai periculoase mai ales pe timp de iarnă, este vaccinarea. Sigur, m-am lovit de multe reacții negative, pentru că firea umană este construită așa încât să respingă tot ce este nenatural sau făcut în laborator. Iată top remedii naturiste pentru răceală și gripă:

Ghimbirul

Rădăcina de ghimbir are o grămadă de proprietăți benefice organismului și sunt chiar dovezi științifice în acest sens. Câteva felioare de ghimbir peste care torni apă clocotită te pot ajuta la calmarea tusei sau durerii de gât. Ghimbirul ameliorează așa senzații neplăcute ca greața și amețeala pe care le poți resimți adesea când ai gripă.

Mierea

Nimic de mirare. Excelent antiseptic natural, mierea adăugată în ceai poate calma durerea de gât și simptomele de tuse. Dacă iei zilnic 10g de miere înainte de somn, îți poți ameliora simptomele răcelii, dar mai poți foarte bine preveni afecțiunile virale respiratorii. Atenție, însă, căci mierea este un produs ce poate face să apară alergii severe la copiii mai mici de un an.

Echinaceea

Părțile verzi și rădăcinile acestei plante sunt folosite de către omenire în tratarea bolilor virale respiratorii de mai bine de 400 ani. Ingredientele sale active conțin flavonoide care stimulează sistemul imunitar și reduce inflamațiile. Dacă ești deja răcit, echinaceea te poate ajuta să scurtezi durata răcelii considerabil, iar dacă o folosești în scopuri profilcatice, scazi cu 50% șansele să răcești.

Apa cu sare

Apa sărată este un antiseptic pe care îl poți prepara acasă. Proporțiile sunt următoarele: la 1 litru apă se adaugă o lingură de masă de sare și se dizolvă. Foarte bun remediu pentru gargare, căci reduce inflamația gâtului și dezinfectează, dar și un excelent lichid care poate spăla cavitatea nazală – lucru binevenit în cazul nasului înfundat.

Usturoiul

Dincolo de inconveniențele produse de mirosul neplăcut al acestuia, usturoiul conține alicină care are proprietăți antimicrobiene. Acest component va scădea drastic perioada în care vei fi răcit, dar poate fi consumat și în scopuri profilactice.

Consumul sporit de lichide

Remediul eficient, mai ales dacă ai febră. Febra scade rezervele de umiditate ale organismului, producând deshidratarea lui. E foarte important să suplinești volumul de lichide din corp. Ceaiuri, compoturi, sucuri, apa simplă – toate sunt bune pentru hidratare.

O multitudine de rețete și remedii naturiste pentru combaterea răcelilor și gripei sunt cunoscute și chiar experimentate de noi. Mai ales bunicile noastre sunt meșterițe în a prepara diverse ceaiuri, tincturi sau unguente menite să ușureze simptomele de gripă și răceală. Tu la care dintre remediile naturiste apelezi când ești răcit?

Distribuie articolul: