Conflictul este și despre oamenii forțați să renunțe la tot și să fugă din calea pericolului. Mii de ucraineni au ales Republica Moldova ca refugiu. Mulți au început să-și reconstruiască viața aici, adoptând tradițiile și obiceiurile locale, dar dorul de casă rămâne profund în sufletele lor.

Elena este originară din regiunea Lugansk și a fugit de război împreună cu fiul ei și mama sa chiar în primele zile ale invaziei ruse. Au găsit adăpost în orașul Soroca, unde au început o nouă viață. Fiul ei merge la școală, ea lucrează ca profesoară de matematică și recent a început să studieze limba română, scrie Moldova1.md.

 

„Nu toți vor să vorbească cu noi în limba rusă și așa am fost nevoiți să învățăm. Un pic înțeleg atunci când se vorbește mai lent. Cel mai mult am îndrăgit sărbătoarea „Mărțișor”. În Ucraina am lăsat totul, tot ce aveam. Am venit cu un bagaj pe cinci zile. Am luat și ghiozdanul copilului”, a mărturisit Elena.

Daria și Aleksei Demidov, în acești doi ani de când s-au refugiat în Republica Moldova, au reușit să-și întemeieze aici o familie și au adus pe lume o fetiță. Copilul lor s-a născut la Soroca.

Daria și Aleksei spun că vin des pe cheiul Nistrului și privesc îndelung spre malul ucrainean. Deși sunt bine primiți aici, totuși, cel mai mare vis al lor e să se întoarcă acasă, chiar dacă localitatea unde s-au născut a fost distrusă în totalitate.

„Ne-au propus să ne mutăm la Chișinău, dar nu am acceptat deoarece aici, în Soroca, ne place mult și suntem mai aproape de casă. Nouă ne plac foarte mult plăcintele voastre și mămăliga. Aici avem liniște și pace”, spune Daria Demidova.

Aleksei este cetățean rus, însă a trăit în Ucraina până a începe războiul. Pentru că deține doar pașaport rus, bărbatul a fost expulzat din țară. Acum el speră să obțină, cu timpul, cetățenia Republicii Moldova.

„Când am ajuns în Republica Moldova am fost ajutat chiar de la vamă. Acum lucrez în construcție, fac fațada caselor. Ne ajută mult și organizațiile internaționale la plata serviciilor comunale, chiriei”, a declarat Alexei Demidov, refugiat.

În prezent, în raionul Soroca locuiesc 140 de persoane refugiate din Ucraina.

 

Distribuie articolul: