Vacanța de vară este mult așteptată de către toți copiii. Petrec tot mai mai mult timp afară, în aer liber, vor face mișcare și sport. Bucurie mare dar și mai multe provocări pentru părinți sau bunei care trebuie să fie cu ochii în patru la ceea ce fac cei mici și mari. Liliana Pușcașu, ofițer de presă IGSU vine cu câteva recomandări în contextul ultimelor evenimente tragice în care mai mulți minori și bebeluși și-au pierdut viața.

Regulile de siguranță a copiilor în vacanța de vară sub supravegherea părinților sau bunicilor

  1. „Părinții să nu lase copiii fără supraveghere;
  2. Copiii sunt atenționați să nu se joace cu focul,
  3. O altă recomandare este spălarea pe mâini înainte de masă, pentru a evita infecțiile și bolile „mâinilor murdare”.
  4. Copiii să se joace în locurile special amenajate și nu pe carosabil sau în apropiere de acesta;
  5. Să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri, decât prin cele special amenajate prin indicatoare sau marcaje rutiere şi numai după ce s-au asigurat temeinic;
  6. Să traverseze numai la semnalul luminos de culoare verde;
  7. Copiii trebuie să evite urcarea în arbori prin coroana cărora trec linii electrice aeriene și să nu arunce nimic în direcţia sau pe instalaţiile electrice;
  8. Supravegheați comportamentul copiilor când  se joacă în apă”,a spus Liliana Pușcașu.

10 reguli de siguranță

Nu tot ce arată bine, este comestibil

Vara e cea mai potrivită perioadă pentru a studia împreună cu copii plantele și fructele de pădure. În ajutor vine enciclopedia, internetul și cunoștințele părinților. Dacă aveți grădină, aveți grijă ca să nu crească undeva prin colțuri plante otrăvitoare: copiii pot uita că fructele crinului, de o culoare frumoasă roșie-oranj sau cele negre și roșii ale socului, în nici într-un caz nu trebuie consumate. Cel mai bine este să folosiți regula: nimic necunoscut nu se pune în gură.

Protecția solară

Este necesară familiarizarea copilului cu cremele cu protecție solară și utilizarea lor cât mai frecventă. Nu trebuie să uităm de pălărie și umbrelă de plajă, precum și de faptul că este necesar de alternat timpul petrecut la soare și umbră. Explicați copilului despre perioadele active ale soarelui (de la orele 10-00 pînă la 17-00), și că trebuie să meargă imediat la umbră, în cazul cînd apare senzația de arsură (usturime) a pielii.

Echipamentul de protecție

 Achiziționarea bicicletei, skateboard-ului sau rolelor trebuie să se facă împreună cu echipament de protecție, cum este casca de protecție. Purtarea echipamentului de protecție trebuie să devină o regulă obligatorie, și nu contează, mergeți doar un minut sau mai mult.

Siguranța locurilor de joacă

Înainte de a așeza copilul pe un leagăn de grădină, adultul trebuie să se asigure că atașamentul este sigur, iar scaunul este neted, fără neregularități și detalii proeminente. Parcurile de distracții trebuie să fie alese în conformitate cu normele de vârstă recomandate, atenționând copiii asupra centurii de siguranță și comportamentul adecvat în parcurile de distracție. În timpul săriturilor pe trambulină, copiii mici trebuie să fie supravegheați din apropiere de adulți, care nu trebuie să permită tumbe sau sărituri simultane a mai multor copii. De asemenea, trebuie să explicați copilului că structurile metalice se pot încălzi la soare și înainte de a aluneca pe tobogan, trebuie să se asigure că suprafața nu este fierbinte.

Spălarea pe mâini înainte de masă

La fel legumele și fructele. Pentru a evita infecțiile și bolile ”mâinilor murdare”, vara este necesar mai des de reamintit copiilor despre cele mai simple reguli de igienă – spălarea mâinilor. De asemenea, în timpul verii trebuie să fiți atenți la alimentele ușor alterabile, și să le păstrați la temperaturi corespunzătoare.

Îmbrăcăminte corespunzătoare anotimpului și situației

 Pentru perioada caldă a anului, trebuie să alegeți haine din țesături naturale – libere și care “respiră”. Vorbiți-le copiilor de ce în pădure este mai bine să poarte haine cu mâneci lungi, pantaloni și pantofi închiși, și modul în care vă puteți proteja de mușcăturile de insecte. Fiți atenți cum sunt îmbrăcați copiii pe terenul de joacă: sunt considerate elemente periculoase dantelele tricourilor și rochiilor, mai ales șireturile filetate în jachetele cu glugă, deoarece acestea se pot prinde pe echipamentul de joacă.

Adăpost sigur în caz de furtună

Chiar dacă copilul nu are frică de zgomote puternice, iar fulgerul îi pare feeric, trebui să îi explicați clar ce pericole prezintă fulgerele într-o zonă deschisă, și de ce este necesar adăpostul în spații închise, sigure, la distanță de geamuri și uși.

Hidratare adecvată

Este bine ca copilul să aibă în geanta sa o sticlă de apă. În cazul jocurilor active, trebuie să consume apă la fiecare 15-20 de minute, iar într-o zi deosebit de caldă, se poate de răcorit, pulverizând corpul cu apă termală sau obișnuită. În cazul în care ieșiți din casă cu copiii, este de preferat să aveți la îndemână un set standard pentru vară: apă, cremă cu protecție solară, o mini-trusă de prim ajutor, o pălărie și gustări nealterabile. Astfel, având la îndemână toate elementele necesare, adulții și copiii se pot relaxa și bucura de soare, în cea mai însorită și activă perioadă a anului!

Atenție la insecte

Nu uitați să explicați copilului de ce nu trebuie să fluture din mâini, dacă prin apropiere zboară o viespe. De ce nu este bine să folosiți săpunurile sau produsele cosmetice pentru copii cu arome intense, care ar putea atrage unele insecte. Ce trebuie să faceți în cazul înțepăturii de albină? Pentru protecția împotriva insectelor periculoase alegeți un insectifug cu ingrediente naturale, permis copiilor, și aplicați-l pe piele conform instrucțiunilor.

Scăldatul doar sub supravegherea unui adult

Chiar dacă copilul înoată bine sau poartă brasarde gonflabile, vestă și cerc de salvare, fiți atenți și nu-l pierdeți din vedere. Aveți grijă ca copilul să înoate într-un un loc special desemnat, nu adânc și fiți atenți la jocurile în apă, care pot fi potențial periculoase.

La data de 08.06.2022 în jurul orelor 17:14 min a parvenit informația precum, că în s. Țigănești, r-nul Strășeni în iazul de lângă Mănăstirea Țigănești este un copil înecat. La fața locului a intervenit o echipă din cadrul USP Strășeni. La ora 17:47 efectivul a ajuns la fața locului unde sa constat că, la data indicată în jurul orelor 17:10 minora Gaius Zinaida a. n. 2009 locuitoare s. Onești fiind împreună cu minora Neamțu Alina a. n. 2010 locuitoare a aceluiași sat în timp ce se plimbau pe malul iazului din apropierea Mănăstirii Țigănești a alunecat și a căzut în apă. La orele 17:58 min cadavrul minorei a fost extras din bazinul acvatic de către angajații USP Strășeni.

Totodată la fața locului a intervenit un echipaj al serviciului de urgență care au constat decesul minorei Gaius Zinaida. De către expertul judiciar din cadrul grupului operativ al IP Strășeni fiind cercetat cadavrul minorei Gaius Zinaida, nu au fost depistate careva urme de moarte violentă pe corpul acesteia. În perioada estivală de către efectivul SSE Strășeni au fost efectuate săptămânal măsuri de prevenire a înecurilor la bazinele acvatice din teritoriu deservit, cu înmânarea pliantelor și atenționărilor.

La data de 17.06.2022 ora 21:31, în serviciul de gardă al IP Botanica, a parvenit informația de la Serviciul de urgență ,,112”, precum că în bazinul acvatic din parcul Muzeul Satului, bd. Dacia 56, mun. Chișinău s-a înecat un minor.

Aproximativ pe la ora 21.00, minorul Rotari Artiom, care comunicase că poate înota și-a lăsat hainele (șlapi, șorți, ghete și telefonul mobil), pe malul iazului și a intrat în apă. După câteva minute de scăldat s-a îndreptat spere mal și a început să solicite ajutor. În ajutorul acestuia au sărit atât persoanele din cercul de cunoscuți cu care a sărbătorit cât și alți martori care se aflau în parc, concomitent fiind solicitată ambulanța. Până la sosirea ambulanței minorul cet. Rotari Artiom, a fost scos la mal, martorii încercând să-l resusciteze, însă fără careva rezultate. La fața locului medicii au constatat decesul minorului.

La data de 24.06.2022 în jurul orei 21:40, a parvenit informația precum că un copil de trei a decedat după ce a căzut peste geam de la etajul patru al unui bloc de locuit din sectorul Buiucani al capitalei.

Poliția Capitalei anunță că la fața locului imediat s-a deplasat un echipaj BPRO, grupa operativă a inspectoratului și un echipaj medical. Copilul, împreună cu mama sa au fost transportați la spital.

În cadrul cercetărilor, polițiștii au stabilit că geamul apartamentului era deschis, iar copilul, sprijinindu-se de plasă, a căzut în gol. În urma traumelor suferite, copilul a decedat la spital. Poliția anunță că a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, adaugă ea.

„Poliția vine repetat cu un apel către părinți să manifeste prudență sporită pentru că, odată cu încălzirea timpului, lăsăm geamurile deschise. Asigurați-vă că micuții nu au acces la geam, montați dispozitive speciale pentru blocarea geamurilor și nu lăsați copiii nici pentru un moment fără supraveghere”, este mesajul poliției către părinți.

La data de 27.06.2022 în jurul orei 19:30, a parvenit informația precum că în localitatea Talmaza r-nul Ștefan Vodă o fetiță de un an a murit după ce a fost călcată în picioare de o vacă. La fața locului polițiștii au stabilit preliminar că, bovina in timp ce intra într-o gospodărie care aparținea familiei a călcat o fetița de un an care se juca în curte, fără a fi vreun adult prin preajmă. Potrivit oamenilor legii, în urma celor întâmplate, copila a fost preluată de un echipaj pentru acordarea ajutorului medical, însă în urma traumatismelor primite, a decedat în drum spre spital. Se învață sau nu părinții din experiențe? Nu deținem informații.

Ce trebuie să întreprindă părinții dacă decid să își lase copii singuri acasă?

  • Nu puteți lăsa fără supravegherea unui adult un copil mai mic de 12 ani;
  • Copiii cu vârsta până la 6 ani nu pot fi lăsați singuri în casă;
  • Copiii trebuie să cunoască numerele de telefon importante: ale părinților, de la poliție, pompieri și urgență… (scrise de părinți pe o foaie și lipită pe ușa de la frigider) ;
  • Obiectele periculoase (chibriturile, brichetele, medicamentele, obiecte ascuțite și altele) urmează să fie ascunse de ochii copiilor ;
  • Odată cu încălzirea timpului, lăsăm geamurile deschise. Asigurați-vă că micuții nu au acces la geam, montați dispozitive speciale pentru blocarea geamurilor și nu lăsați copiii nici pentru un moment fără supraveghere”, adaugă Liliana Pușcașu.

 

Distribuie articolul: