Respectul față de ceilalți și bunele maniere spun multe despre tine și pot să îți deschidă multe uși de-a lungul carierei. Așa că dacă îți dorești să faci parte dintr-o echipă frumoasă, în care comunicarea să se desfășoare fără probleme, ne-am gândit să îți prezentăm câteva reguli de etichetă, care sunt extrem de importante când vine vorba de networking. Acestea te vor face să interacționezi într-un mod impecabil cu ceilalți, iar manierele tale vor fi cu siguranță apreciate.

Învață să te prezinți în fața celorlalți

Atunci când urmează să faci cunoștință cu o persoană nouă, este indicat să îți spui întotdeauna numele complet. De asemenea, dacă un coleg te prezintă în fața altcuiva, ar trebui să te ridici în picioare, pentru a-ți face cu adevărat simțită prezența.

Dacă deții o funcție mai înaltă decât persoana care îți este prezentată, tu ar trebui să faci gestul de a da mâna. Acest gest este extrem de important, mai ales în cadrul întâlnirilor de business.

Fii respectuos la întâlnirile de business

Dacă te afli la o întâlnire cu un potențial client sau partener, nu ar trebui să îți pui niciodată telefonul pe masă. Cel mai bine ar fi să îl păstrezi în geantă sau în buzunarul hainei, deoarece este nepoliticos să răspunzi la telefon în timpul unei conversații profesionale.

Un alt aspect pe care ar trebui să îl reții este acela de a spune „mulțumesc” doar o dată, sau de două ori în timpul unei conversații. Dacă vei exagera cu mulțumirile, acestea își vor dilua din importanță. De asemenea, sunt de evitat laudele excesive, dar și criticile la adresa foștilor parteneri de afaceri, clienți sau colegi.

În cazul unui prânz de afaceri, ar trebui să eviți băuturile alcoolice și să abordezi doar aspectele esențiale din agenda de afaceri.

De asemenea, nu uita cât de importantă este punctualitatea. Este important să nu neglijezi acest aspect și să nu abuzezi de răbdarea partenerilor de afaceri sau a colegilor de muncă.

Acordă atenție aspectului profesional

În mediul profesional este important să respecți codul vestimentar al instituției în care lucrezi. Iar dacă aceasta nu impune un anumit dress code, ar trebui să îți alegi cu atenție ținutele pentru întâlnirile de business. Evită outfiturile excentrice și accesoriile stridente și optează pentru o ținută discretă, în culori precum bleumarin sau gri închis. În general, costumul impecabil masculin poate o sursă de inspirație pentru doamne, care pot opta fără probleme pentru un costum cu pantaloni. Iar când vine vorba de încălțăminte, domnii ar trebui să înlocuiască sneakerșii cu o pereche de Oxford sau Derby, în timp ce doamnele ar trebui opteze pentru pantofi de piele pentru damă, cum ar fi pantofii stiletto.

Networking-ul se extinde și pe rețelele de socializare. Verifică dacă CV-ul tău este actualizat și dacă fotografia este una profesională. Evită să folosești fotografii din vacanțe sau în ipostaze indecente, deoarece acest lucru îți poate afecta imaginea în mediul profesional.

Recitește e-mail-urile înainte de a le trimite

Înainte de a trimite un e-mail este indicat să îl recitești întotdeauna cu atenție. De foarte multe ori se pot strecura greșeli, iar dacă ai o stare de nervozitate, acest lucru s-ar putea observa prin modul în care ai formulat propozițiile. Iar un astfel de e-mail nu l-ar face pe destinatar să se simtă confortabil. Așa că nu lăsa emoțiile să te trădeze și nu le transmite celorlalți starea ta. Înainte de a trimite un e-mail, recitește cu atenție ce ai scris și întreabă-te care este mesajul pe care vrei cu adevărat să îl transmiți.

Nu îi critica pe ceilalți

Dacă nu ești de acord cu anumite situații, nu încerca să îți impui punctul de vedere, ridicând vocea într-o discuție. Oricât de nervos ai fi, nu ar trebui să îi faci pe cei din jurul tău să se simtă stânjeniți de reacția ta. De asemenea, nu ar trebui să îți critici colegii sau partenerii de business pe ascuns, deoarece aceste informații pot ajunge la urechea lor și te pot pune într-o lumină nefavorabilă.

Așadar, acestea sunt doar câteva dintre regulile de etichetă de care ar trebui să ții cont în mediul profesional în care activezi. Bunele maniere și respectul față de ceilalți vor fi întotdeauna apreciate, așa că nu uita să fii un model pentru colegii tăi.

Sursa: wall-street.ro

Distribuie articolul: