Regizorul Valeriu Jereghi a postat recent pe pagina sa de socializare un mesaj zguduitor despre războaie și prezicerea lor în diverse pelicule apărute în ultimele 3 decenii.

Actul de creație este o taină, un proces necunoscut chiar și pentru Creator.

Atunci când geopolitica îți impune o altă normă de viață, cu reguli străine și necunoscute, Omul de creație, călăuzit de intuiția sa artistică, este capabil și este obligat să ofere omenirii soluții noi de supraviețuire.

Unele filme din filmografia mea au fost create intuitiv, ca și celelalte, dar prin prisma unui presentiment inexplicabil…

1983 – filmul „Ar fi avut o altă soartă” (Всё могло быть иначе) – pentru prima dată într-un film a fost abordată soarta copiilor abandonați – o temă interzisă până atunci în Uniunea Sovietică. Ulterior acestui film revoluționar au apărut mai multe filme despre orfelinate și despre soarta copiilor abandonați.

1987 – filmul „Iona” – absolvenții școlii medii ideologizate, care nu mai cred în viitorul sistemului sovietic, au ajuns față în față cu viața care nu-i așteaptă. „Este un film despre ceva, ce urmează să se întâmple” – am relatat într-un interviu. În scurt timp a fost declarată „Perestroica”, prin urmare au început reforme în sistemul de economie politică și URSS s-a transformat într-un stat capitalist primitiv…

1990 – filmul „Disidentul” – acest film a avut un public larg în cinematografele și televiziunile din țările europene. Fiind invitat la prezentarea filmului pentru discursuri cu spectatorii, am dedus că europenii voiau să știe și să vadă cum se va destrăma Uniunea Sovietică. În scurt timp URSS a încetat să mai existe…

1992 – filmul „Și va fi…” (Predtchouvstvie), Cannes-93: în urma unui război soldat cu cataclisme ecologice și biologice, au supraviețuit o femeie, un copil și o vacă, care s-au găsit unul pe altul și au luat viața de la capăt. În acel an a început războiul în Transnistria…

2014 – filmul „Occupation” despre ocupația Ucrainei de către armata bolșevică în anul 1920. În perioada producției filmului a început revoluția de pe Maidan, apoi războiul din Donetsk și Lugansk…

2022 – filmul „pandemia.md”: un om de artă, care și-a dedicat întreaga sa creație dragostei pentru umanitate, este constrâns să accepte o confruntare deschisă cu o nouă forță distructivă pentru civilizație.

Ultima etapă de producție a filmului era planificată la un studiou din Kiev începând cu luna februarie 2022, dar a început războiul devastator în Ucraina, a declarat regizorul.

Filmul artistic ”pandemia.md” elucidează un conflict mondial în dezvoltare între intelectualitate și bâdlism (rog să nu fie redactat acest cuvânt –”быдла”, fiindcă astăzi lumea civilizată de pe toate continentele cunoaște bine acest calificativ – ”bâdlo-massa”, văzând contingentul armatei ruse adus pe tancuri, cu avioane de bombardament ca să distrugă o țară liberă și pașnică – Ucraina).

Filmul “pandemia.md” vine cu o soluție constructivă pentru civilizație: omul de artă, care și-a dedicat întreaga sa creație dragostei pentru umanitate, este constrâns să accepte o confruntare deschisă cu noua forță distructivă în care domină lipsa de spiritualitate, imoralitatea și agresivitatea. Așa va fi“, a conchis regizorul Valeriu Jereghi.

Regizorul și echipa de creație preconizează premiera filmului “pandemia.md” la începtul lunii mai curent.

Distribuie articolul: