Prințului Andrew i-au fost retrase toate distincțiile militare, inclusiv dreptul de a folosi în mod oficial titlul de Alteță Regală (His Royal Highness). Anunțul a fost publicat aseară, pe pagina oficială a Casei regale. 

Astfel, toate distincțiile, titlurile și drepturile de patronaj pe care le-a deținut Prințul Andrew, au revenit la Regina Elisabeta. Rolurile Prințului Andrew vor fi acum redistribuite altor membri ai Familiei Regale și nu vor fi returnate Ducelui de York, deoarece se concentrează asupra procesului de judecată în care este implicat.

În comunicatul emis de Familia Regală se arată: „Cu aprobarea și acordul Reginei, afilierile militare ale Ducelui de York și patronatele regale au fost returnate Reginei. Ducele de York va continua să nu aibă nicio îndatorire publică și se va apăra în cadrul procesului ca cetățean privat”.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de The Royal Family (@theroyalfamily)

Decizia a fost luată după ce avocații Prințului Andrew n-au reușit să convingă un judecător american să respingă procesul intentat de Virginia Giuffre, care în acuză pe prinț, că ar fi abuzat-o sexual când avea 17 ani, întâmplare care a avut loc mai bine de două decenii în urmă.

Femeia, care are acum 38 de ani, a decis vara trecută să trimită cererea în instanță, acuzându-l pe Ducele de York că prietenul lui, Jeffrey Epstein (decedat în închisoare în așteptarea procesului pentru acuzații de abuz sexual și trafic de minore), i-ar fi predat-o pentru a întreține relații sexuale, lucru care s-ar fi întâmplat de 3 ori.

Procesul are loc în SUA, iar Andrew Mountbatten-Windsor susține cu vehemență că este nevinovat.