Familia regală a Marii Britanii a împărtăşit recent publicului un fragment din discursul Reginei, pe care l-a oferit în 1997, când ea şi Prinţul Philip împlineau „50 de ani remarcabili” împreună. În 1997, cu ocazia aniversării nunţii de aur, Regina Elisabeta a ţinut un discurs emoţionant, în care a vorbit despre relaţia sa cu Prinţul Philip. notează presa românească.

Reprezentanţii Familiei Regale au publicat un fragment emoţionant din discursul Reginei, din 1997:

„El (Prinţul Philip) a fost forţa mea în toţi aceşti ani. Iar eu şi toată familia, precum multe alte ţări, îi vom fi recunoscători pentru totdeauna. Mai mult decât ar fi îndrăznit să pretindă el vreodată, mai mult decât ne putem închipui”.

Cuplul regal au sărbătorit în luna noiembrie, anul trecut, 73 de ani de căsnicie. Philip a renunţat la titlurile deţinute şi a fost numit Duce de Edinburgh, Earl of Merioneth şi Baron Greenwich of Greenwich în dimineaţa zilei în care a avut loc nunta regală, pe 20 noiembrie 1947.

În urma decesului Prinţului, Regina Elisabeta a intrat într-o perioadă de doliu de 8 zile. Slujba de înmormântare va avea loc la Castelul Windsor, cu o procesiune militară, aşa cum şi-a dorit.

Regulile înmormântării Prinţului Philip

Doliul naţional se va încheia pe 17 aprilie, după slujba de înmormântare a Prinţului Philip. La începutul ceremoniei de înmormântare se va ţine un minut de reculegere la nivel naţional, la ora 15:00, ora locală.

Guvernul Marii Britanii a distribuit şi un set de reguli de doliu naţional, pe care business-urile locale şi coordonatorii diverselor evenimente sportive ar trebui să le urmeze pentru a respecta ziua înmormântării Prinţului Philip. Închiderea activităţii nu este obligatorie, însă anumite evenimente au fost reprogramate în semn de respect.

Slujba de înmormântare a ducelui de Edinburgh va avea loc pe 17 aprilie, la Catedrala St. George, de la Castelul Windsor. La ceremonie vor putea participa 30 de persoane, din cauza regulilor COVID-19. În mod normal, la astfel de evenimente nu ar fi putut să participe mai mult de 10 persoane, însă prim-ministrul Boris Johnson şi-a dorit ca toţi apropiaţii ducelui să poată să îşi ia rămas-bun. Accesul publicului larg este complet interzis.

Toate detaliile ceremoniei de înmormântare vor respecta întru totul dorinţele Prinţului Philip. Printre cei care vor participa la slujbă se află şi Ducele de Sussex, Prinţul Harry. Soţia sa, Ducesa de Sussex, nu va putea fi prezentă. Medicul său i-a interzis să zboare, din cauza sarcinii.

În ziua înmormântării, sicriul Prinţului Philip va fi transportat de la Castelul Windsor la capela Catedralei St. George, cu un model Land Rover care a fost proiectat chiar de Prinţ. Membrii familiei regale vor merge pe jos, în urma maşinii.

De asemenea, toţi participanţii la ceremonie vor fi obligaţi să respecte măsurile de distanţare socială şi vor purta măşti, din cauza pandemiei COVID-19, potrivit Mediafax. Lista completă cu participanţii la înmormântare va fi oferită presei în decursul zilei de joi.

Sicriul Prinţului Philip va fi depus în capela privată a Castelului Windsor şi va fi decorat cu însemnele sale militare şi o coroană de flori.