Viorica Djhanov, o moldoveancă stabilită în centrul Israelului, trăiește alături de apropiați clipe de groază. Străzile sunt patrulate de militari, iar sirenele sună ziua și noaptea. Autoritățile au avertizat locuitorii să-și facă provizii de alimente și apă, anticipând zile grele.

Într-o dimineață de sâmbătă, Viorica Djhanov, în vârstă de 50 de ani, dormea alături de fiica și soțul ei când au fost treziți de zgomote puternice. Aflând despre atacurile cu rachete, au decis să se adăpostească în buncărul apartamentului lor, iar sirenele rămân o prezență constantă în viața lor, sonând atât ziua, cât și noaptea.

Auzeam bubuituri și nu înțelegeam ce se întâmplă, fiindcă era sâmbătă și era sărbătoare mare. M-am trezit și am conectat televizorul, iar ecranul era roșu cu localitățile în care era pericol de atacuri cu rachete, lista acestora începând din sudul și ajungând până în centrul țării. Priveam și refuzam să cred că este realitate.

Viorica Djhanov relatează că viața în Israel s-a schimbat radical, cu școlile, grădinițele și multe alte instituții închise. Copiii suferă de traume psihologice din cauza acestei situații tensionate. În plus, autoritățile au cerut oamenilor să se aprovizioneze pentru cel puțin trei zile, avertizând că zile grele se anunță.

Prima noaptea a fost tare grea pentru că se auzea practic încontinuu sirena, iar aici sunetul sirenei este unul strașnic”, povestește moldoveanca, subliniind că de atunci grădinițele, școlile și o parte dintre magazine și instituții sunt închise, iar străzile sunt patrulate non-stop de militari.

„Oameni pe străzi nu vezi, mașini sunt puține. O mare parte dintre oameni lucrează de acasă, iar eu merg la oficiu ca să-mi scot afară copilul care a rămas cu traume psihologice de acum doi ani, atunci când în Israel a fost operațiune specială. Și atunci am stat în buncăre, iar copiii nu au mers la școală, precum acum școlile și grădinițele sunt închise. Dar copiii au rămas cu traume de atunci, în situația dată fiind și fiica mea de 12 ani pe care o aduc acum la psiholog”.

Ea se îngrijorează și pentru fiica sa mai mare, care locuiește în sudul Israelului, mai aproape de confruntările violente și care a avut de suferit de pe urma acestora, pierzându-și un unchi într-un atac.

„Sirena a început să sune, iar bărbatul de peste 50 de ani a vrut să coboare în buncăr, dar la un moment dat, luptătorul Hamas a bătut la ușa sa, iar el, crezând că este un vecin, a deschis și a fost împușcat, fiind rănit grav. Soția acestuia a reușit să se ascundă într-o cameră și a ieșit după plecarea atacatorului. Și-a târât soțul rănit în buncăr, apoi a alergat într-un suflet în oraș ca să ceară ajutor, dar la întoarcere l-a găsit mort într-o baltă de sânge. Așa scene vezi numai în filmele de groază. Sunt părinți omorâți în fața copiilor și fete batjocorite de acești teroriști Hamas. Este greu să redai în cuvinte ceea ce vezi sau auzi”.

Cu toate acestea, Viorica Djhanov refuză să se gândească la întoarcerea în Republica Moldova și își exprimă speranța că pacea va reveni în țara care i-a devenit a doua casă de două decenii.

„Dacă o să vin acasă, îmi va fi mult mai greu. Nu pot să-mi las soțul și casa. Mă gândesc că totul va fi bine, mă gândesc să fie pace. Nu ne-am gândit că în secolul XXI vom trece prin așa momente”, a conchis aceasta.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, aproximativ 13.000 de cetățeni moldoveni locuiesc în Israel.

Distribuie articolul: