Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, imediat după obținerea votului unanim în Parlament de instituire a stării de urgență în Republica Moldova, a convocat Comisia pentru situații excepționale. Membrii comisiei au adoptat o dispoziție prin care s-au adoptat următoarele măsuri:

Cetățenii ucraineni vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova inclusiv cu acte de identitate interne și fără obligativitatea prezentării certificatului Covid-19. Minorii vor fi admiși cu certificat de naștere, buletin de identitate intern sau pașaport.

Foto: agora.md

Automobilele vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova fără carte verde, cu condiția procurării acesteia în termen de 24 de ore.

Este lansată Linia verde 080001527 pentru Biroul migrație și azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar serviciul 112 va asigura redirecționarea apelurilor de urgență pe domeniul BMA către Linia verde.

Se instituie două Centre provizorii de gestionare a fluxurilor de străini pe teritoriul Republicii Moldova, în s. Palanca, r. Ștefan Vodă, și s. Calarașovca, r. Ocnița. Centrele vor fi gestionate de către MAI. Din 24 februarie 2022, se sistează circulația trenului pe ruta Odessa-Chișinău. Subdiviziunile MAI vor asigura accesul simplificat solicitanților de azil pe teritoriul Republicii Moldova.

Structurile teritoriale de asistență socială vor desemna asistenții sociali comunitari și lucrătorii sociali pentru a oferi servicii de asistență umanitară la Centrele provizorii pentru gestionarea fluxului de străini.

Sursa: agrotv.md

Distribuie articolul: