Reforma administrativ-teritorială a Republicii Moldova este preconizată să fie inițiată în primele sesiuni ale noului Parlament, care va fi format după alegerile din această toamnă.

 

Cel puțin asta afirmă ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, care a menționat în cadrul unei emisiuni de la TV8 că actuala structură administrativ-teritorială, cu aproximativ 900 de primării, 32 de raioane și două municipii, nu mai corespunde nevoilor reale ale cetățenilor.

„Aceasta este una dintre marile probleme, asta nu am avut timp să facem. Reforma administrativ-teritorială este demult așteptată. Sunt convins că deja în această toamnă, după formarea noului Parlament, la una dintre primele sale sesiuni se va lua o decizie de lansare a acestei reforme”, a declarat Bolea.

Ministrul a explicat că reforma a fost amânată din considerente politice și legale.

„Asemenea reforme nu pot fi realizate înainte de alegeri. Și anul trecut era deja prea târziu – țara se pregătea pentru alegeri, iar conform legii, reformele administrative nu pot fi realizate cu mai puțin de 12 luni înainte de vot. De fapt, acest lucru ar fi trebuit făcut încă din 2021 sau 2022”, a precizat el.

În opinia lui Bolea, aparatul administrativ existent în teritoriu este „umflat” și nu produce beneficii reale pentru populație.

„Avem o structură care nu răspunde eficient cerințelor cetățenilor”, a conchis ministrul.

Distribuie articolul: