Mihaela Alaiba m-a făcut azi să îmi amintesc de proverbul: „Frumusețea e în ochiul privitorului”. Mulți ar spune că nu mai ai ce să vezi în țara asta, dar acei mulți cred că nu au văzut lumea așa cum o vede Mihaela prin obiectivul ei. Mă plimbam rătăcită pe Instagram când mi-a sărit în ochi o fotografie de-a dreptul superbă. Am zis în sinea mea: „WOW”, așa am descoperit-o pe Mihaela Alaiba, o tânără îndrăgostită de fotografie. 

Mihaela a descoperit pasiunea pentru cadrele frumoase încă de când era mică. Spune că natura o inspiră și că are capacitatea de a vedea oriunde ceva frumos.

Fotografia executată la nivel de artă creează povești magice, emoționează și trezește sentimente adânci, așa cum o face tânăra prin cadrele descoperite de ea.

Prima întrebare pe care cred că o primești mereu (dar trebuie să aflu și eu😅) de unde pasiunea pentru fotografie?

„Pasiunea pentru fotografie vine încă de când aveam primul meu telefon cu cameră. Fotografiam orice iarbă sau frunzuliță mai deosebită. Ceva timp mai târziu, confecționam articole handmade și aveam nevoie de fotografii calitative, astfel mi-am procurat prima cameră.”

De câți ani, resurse financiare, dar și emoționale, ai avut nevoie că să ajungi la nivelul de astăzi?

„Sunt fotograf de aproximativ patru ani. Prima cameră pe care mi-am procurat-o era de mâna a doua și nu m-a costat atât de mult. După ce am început să lucrez oficial ca fotograf la o agenție imobiliară, am  strâns niște bani ca să-mi iau o cameră nouă și cu obiectiv necesar.”

Fotografiile tare sunt fabuloase, mai ales cele din natură. Am observat că natura este principala ta muză. Cum ți-ai descrie stilul fotografic?

„Mulțumesc mult. Principala muză e natura. Ea nu are pretenții față de ființa proprie. Indiferent de caracterul ei distrugător sau creator, în orice ipostază ea este ideală. Stilul meu mereu îl văd în culori calde, la apus, cu geometrie, relief, umbre sau linii.”

Mai ții minte care a fost prima fotografie sau prima ședință foto care ți-a dat încrederea că acesta este domeniul pe care trebuie să îl urmezi?

„Primele fotografii erau cu natura, la apus, cu umbre de crengi de copaci, cu luna plină, așa mai horror, pe timp de toamnă. În fiecare zi urcam la volan în căutarea cadrelor pe plac. Ceea ce m-a făcut să am încredere în capacitățile mele în calitate de fotograf a fost în primul rând dragostea interioară față de fotografie, mai apoi participarea la expoziții de fotografie unde critica constructivă a fotografilor evaluatori și-a lăsat amprenta, la fel implicarea în mai multe proiecte fotografice, aprecierea lucrărilor din partea echipelor cu care am lucrat, ofertele care apar pe parcurs și la fel alegerea clienților de a lucra cu mine anume pentru stilul și viziunea mea.”

Există câteva reguli pentru o fotografie reușită sau se bazează totul pe emoție?

„Desigur, reguli sunt peste tot, dar atunci când le cunoști bine, poți și să le încalci cu un scop anumit. Eu mă conduc după un aspect: fotografia trebuie să fie plăcută ochiului, să aibă culori moi și calde, o fotografie confortabilă și admirabilă. Sunt excepții când poți avea mai multe întrebări la o fotografie, care te face să îi cauți sensul și să o privești mai mult timp din cauza că nu e pe înțelese. Eu aleg să imortalizez natura așa cum este, fără sensuri duble sau ascunse”, a conchis Mihaela.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Mihaela Alaiba (@mihaela_alaiba)

Ce este mai important: Un fotograf cu viziune sau un aparat foto de ultimă generație?

„Sigur e mai important fotograful cu viziune decât un fotograf cu tehnică de ultimă generație. Poți avea camera cea mai recent apărută pe piață însă dacă nu știi ce să faci cu ea degeaba o ai.  Produsul final cel mai mult contează, nu tehnica cu care lucrezi.”

Totuși, ce preferi să fotografiezi, natura sau oamenii? 

„Prefer să fotografiez natura decât oameni. Foarte multe persoane nu prea știu să se iubească pe sine, au probleme interioare, pretenții și din această cauză, fotografia nu e reușită pentru ei.”

Eu văd frumos în orice, dar nu pot să conving oamenii că ei sunt frumoși, aici ei au nevoie de psiholog. Natura, priveliștile pitorești sunt creații cosmice, ele nu au sechele.

Fotograf te naști sau devii?

„Fotograf te poți naște dar și să devii, odată cu dragostea față de frumos.”

Cum este să activezi în acest domeniu în Republica Moldova?

„În Moldova, personal observ o tendință de apreciere a muncii fotografilor dar nu peste tot. Depinde de bugetul celui care are nevoie de astfel de servicii. Dacă se dorește un rezultat bun și calitativ, atunci se achită respectiv. Eu recomand să se aprecieze prioritățile și bugetul. Atunci se găsește limba comună sau se creează un filtru pentru clienții mei. Plus, nu e necesar să faci profesie din asta dacă e doar o plăcere. Eu deseori fotografiez din plăcere și din dorința de a aduce frumosul țării noastre în fața oamenilor”.

Mulțumesc, Mihaela!

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Mihaela Alaiba (@mihaela_alaiba)

Foto: Mihaela_Alaiba

Distribuie articolul: