Multe mămici, imediat după naștere se grăbesc să se întoarcă fie la treburile casnice, fie la silueta de până la sarcină. Iată ce puteți și este recomandat să făceți, dar și să nu faceți în primele 40 de zile după ce ați născut, potrivit specialistelor FitMami.

Miha Galbura, antrenoare și specialistă în recuperare fizică postnatală, a devenit mămică la începutul lunii februarie, iar acum a venit cu sfaturi prețioase pentru proaspetele mămici care țin de prima perioadă de după naștere.

Recuperarea postnatală în primele 40 de zile după naștere

Această perioadă este considerată cea mai importantă pentru o bună funcționare a organismului pe viitor. Nașterea este un proces foarte greu, deși e natural din punct de vedere fiziologic. Și nu contează dacă ai născut natural sau prin cezariană – în ambele cazuri e nevoie de atenție sporită asupra recuperării.

Din cauza schimbărilor la nivel hormonal, eu uneori simt că reușesc să întorc munții și dintr-o dată pot începe să plâng. Și asta e caracteristic tuturor femeilor după ce au născut. Aproximativ după 3-4 luni fondul hormonal se reglează și asta doar dacă primele 40 de zile femeia a avut grijă de sine.

Iată ce am făcut eu încă din sarcină și cred că e de folos:

 1. Pregătiți contactele persoanelor care vă vor fi de ajutor (ginecolog, consultant în alăptare, noi – specialiști în recuperarea fizică postnatală).
 2. Să împărțiți și să cereți ajutor în treburile casnice.
 3. Să pregătiți rezerve de produse pentru ca să vă fie ușor cu organizarea mâncării atunci când bebe stă doar în brațe.
 4. Mergeți să dați analiza sângelui pentru a verifica nivelul vitaminelor D, B12, Calciu și Feritina.
 5. Stați cât mai mult întinse pe pat. Acest lucru ajută la revenirea organelor interne în poziția lor inițială și va spori procesul recuperării.
 6. În timpul zilei încercați să dormiți atunci când bebe doarme. Uitați de curățenie!
 7. Beți multă apă. Chiar și înainte de alăptare, și în timpul alăptării.
 8. Purtați centura postnatală care va susține abdomenul, țesutul linia albă, coloana vertebrală și organele interne.

Ca specialistă în recuperarea fizică postnatală – nu vă recomand:

 • plimbările de lungă durată
 • să purtați corset
 • să ridicați greutăți
 • să mâncați pe apucate și mai ales produse care nu sunt bogate în nutrienți
 • să uitați de hidratare

Cum au trecut sau cum trec ale voastre 40 de zile după naștere? Cu ce ați mai completa lista de recomandări pentru proaspetele și viitoare mămici?