Studenții ar putea învăța mai mult online, iar prezența fizică la ore se va face treptat și pe etape. Acestea sunt recomandările Ministerului Educației, Culturii ți Cercetării pentru instituțiile de învățământ superior din țară. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Igor Șarov a subliniat că managerii universităților vor purta responsabilitatea atât pentru metoda de studii aleasă cât și pentru consecințele acesteia. 

„Ministerul Educației recomandă ca în procesul de pregătire a redeschiderii instituțiilor conducerea instituției organizează renovările curente și curățenia generală, deratizarea și dezinfectarea teritoriilor. Examinează condițiile de igienă și asigură cantitățile necesare de de săpun și dezinfectant. Evaluează capacitatea instituțională de desfășurare a orelor, și stabilește modul de organizare a procesului educațional. Senatul universitar va decide asupra modului de organizare a procesului de studii. Cel puțin primele două săptămâni universitățile vor desfășura toate activitățile doar online. Fiecare grupă va trebui să cunoască orarul cursurilor”, a declarat Igor Șarov, citat de AGORA.

Ministrul Educației a adăugat că ghidarea lucrului individual al studenților pot fi desfășurate online, pentru studenții anului I se recomandă desfășurarea lecțiilor în sălilor de curs, în mod etapizat, iar studenții de la învățământul cu frecvență redusă vor studia exclusiv online.

„Cazarea studenților în cămine urmează să se desfășoare în mod etapizat, pe parcursul lunilor august-septembrie. Se recomandă instruirea studenților și a personalului asupra riscului de infecție cu COVID-19”.

Oficialul a mai spus că în cadrul sesiunii de bază a admiterii 2020,  la ciclul 1, licență, au fost disponibile 169 de specialități, 5.000 locuri de bugetare și 3.096 de locuri la masterat. În acest an planul a fost majorat cu 55 de locuri bugetare, 35 la buget și 20 la masterat.

Astfel, la ciclul I  au fost admiși 4 201 studenți la buget, cu 300 mai mult decât anul trecut, iar la ciclul II au fost admiși 3 014 masteranzi la buget.

Șarov a precizat că majoritatea locurilor cu taxă au fost solicitate de instituțiile de stat.

Află ce facultăți au fost printre cele mai solicitate și la care specialități au mai rămas locuri nesuplinite.