Indicatorii de performanță al unui angajat depind de mai mulți factori printre care și mediul în care acesta își desfășoară munca. Mediul de lucru este ușor de perturbat din cauza stresului și a situațiilor imprevizibile care apar des în cadrul companiei. Iar în asemenea condiții, să eviți o ceartă, este o adevărată provocare. Cu toate că apariția unor contradicții între membrii echipei este un fenomen normal, ba chiar în unele cazuri și folositor, acestea nu trebuie să depășească anumite limite.

Mai mult decât atât, o bună funcționare a tuturor proceselor din cadrul companiei nu poate fi menținută, în lipsa interacțiunii dintre colegi. Ca un rezultat al unei comunicări eficiente și transparente  mediul de lucru este productiv.

În cele ce urmează o să-ți sugerăm o listă de recomandări care te vor ajuta să construiești relații bune cu clienții și cu colegii tăi de la serviciu:

Unul dintre cele mai importante aspecte ale construirii relațiilor este comunicarea eficientă, care implică atât ascultare, cât și vorbire. Ce înseamnă asta? Trebuie să înveți să asculți atunci când un coleg te abordează și totodată trebuie să fii capabil să discuți despre stările tale, nemulțumirile sau micile frustrări ce pot apărea la lucru, și automat să rezolvi pe loc problemele care nu dau ulterior rădăcini.

De asemenea, nu uita și de comunicarea nonverbală, deoarece aceasta poate oferi o perspectivă valoroasă pe care cuvintele uneori nu le pot transmite.

Tot aici putem menționa și oferirea unui feedback, care trebuie să fie cât se poate de obiectiv. Dacă consideri că colegul tău nu și-a îndeplinit un task bine, evită reproșurile. Încearcă să-i explici de ce crezi că munca nu este făcută calitativ și ce ai face diferit. Încearcă să-i zici care sunt consecințele și de ce este important ca lucrul să fie făcut așa cum îi sugerezi tu. Dacă nu ești sigur că părerea ta este corectă este bine să o confirmi cu managerul.

Totodată, dacă vrei să ai relații pozitive la locul de muncă – evită bârfele. Dacă auzi bârfe despre cineva, nu participa la discuție și nici nu transmite asta mai departe. Fii echidistant și corect cu tine în primul rând!

Apropo, dacă tot vorbim de corectitudine, nu uita că un alt aspect important care te ajută să menții starea de bine la job este încrederea și consecvența. Dacă faci o promisiune unui coleg, asigură-te că te ții de cuvânt. De asemenea, străduite să demonstrezi încredere oferind ajutor atunci când un membru al echipei are nevoie.

O altă modalitate de a construi relații bune cu colegii de muncă este sprijinul reciproc. Dacă ești într-o poziție superioară, încearcă să îndrumi și să educați personalul în direcția valorilor pe care le promovezi în afacere. Fii atent față de colegii tăi și concentrează-te pe realizările lor, nu pe eșecurile lor. Acționând așa, vei crea o cultură de sprijin reciproc și bunăvoință și vei câștiga respectul echipei tale. Același lucru este valabil și pentru fiecare angajat.

De asemenea este foarte important să cunoști regulile companiei și ,,tradițiile” din care de multe ori reiese felul în care se construiesc relațiile de muncă. Dacă ești nou, încearcă să observi care sunt acele reguli nescrise și ce este binevenit în cadrul echipei din care faci parte și să faci tot posibilul să te încadrezi, respectând acele reguli.

Un alt aspect la fel de important este să-ți faci lucrul calitativ și să nu depășești deadline-urile, mai ales când de tine poate depinde întreaga echipă. Dacă vrei să construiești și să menții relații pozitive, una dintre modalități de a face acest lucru este să faci totul la timp și calitativ. Acest lucru demonstrează nu numai că ești profesionist, ci și că îți respecți colegii.

Aceste sfaturi sunt utile pentru persoanele care fac parte din categoria muncitori calificați cât și muncitori necalificați, deoarece într-o companie, oricare angajat trebuie să fie respectat în egală măsură, indiferent de funcția pe care o deține.

Iar dacă încă nu ai un job, platforma delucru.md te poate ajuta să-ți găsești de lucru rapid, pentru că firmele adaugă poziții vacante în fiecare zi. Încarcă CV-ul tău pe platformă sau dacă încă nu ai unul îl poți crea direct pe platformă, deoarece echipa delucru.md a creat un șablon special de creare a unui CV profesionist.

 

Distribuie articolul: