Avem în față un roman psihologic și istoric șocant cu două fire narative, ale căror acțiuni se petrec în Statele Unite și în Germania nazistă. Cartea ne prezintă o tulburătoare poveste de dragoste, una aproape imposibilă. Această iubire nu este atât de mult amenințată de prezent, cât mai ales de trecut.

Povestea este puternic influențată de cel de-al Doilea Război Mondial, iar capitolele cărții se succed: când în prezent, când în trecut. Astfel încât evenimentele din Statele Unite au loc între anii 1969-1971, când acolo era o epocă de avânt economic și abundență. Trecutul care apare povestit e din Germana, în perioada 1943 – 1950, când țara era nimicită de bombardamentele aliaților.

Protagonistul Werner Zilch este un antreprenor american, co-proprietar la o mică firmă care se zbate să răzbească în jungla constructorilor din New York. Werner se naște dintr-o mamă care își trăia ultimele clipe de viață și ale cărei picioare fuseseră smulse de suflul unei explozii. Printr-o minune, ea reușește să își vadă fiul născut și să le ceară celor care au ajutat-o să aibă grijă de el, pentru că este „ultimul dintre noi”, adică din neamul lor; și, apoi, se stinge din viață.

Aflat la maturitate, mutat deja în Statele Unite, acum bărbat frumos și puternic, Werner Zilch are și mare succes la femei… până când se va îndrăgosti de-a binelea de Rebecca. Aceasta este o femeie tânără, frumoasă și bogată, așa că este obișnuită să primească tot ce vrea și să trăiască pe picior mare. După câteva peripeții, cei doi încep o relație. Par cuplul perfect, însă intervine istoria la mijloc, să le dea planurile peste cap.

Așa că în scenă intră mama Rebeccăi, care fusese torturată de naziști; și nu reușește să uite trecutul. Prin urmare, lucrurile se schimbă în seara în care Werner este invitat acasă la Rebecca, pentru a-i cunoaște părinții. Mama Rebeccăi se comportă extrem de ciudat la vederea lui Werner și îi destăinuie un lucru pe care l-a ținut secret. După acea seară, Rebecca dispare subit, iar Werner nu mai reușește să o găsească timp de un an de zile.

Descoperim în continuare, pas cu pas, de ce a plecat Rebecca și care este legătura din trecut care îi împiedică pe Werner și Rebecca să fie fericiți împreună. Personajele romanului sunt complexe, interesante și puternice, iar scenele despre război sunt creionate vivid și crunt.

Distribuie articolul: