„Argentina, 1985” este un film inspirat din fapte reale. Filmul a apărut în Argentina, pe 29 septembrie 2022, pe 21 octombrie 2022 în Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii.  Actorii care joacă rolurile principale sunt: Ricardo Darín, Axel Kuschevatzky, Federico Posternak, Agustina Llambi-Campbell, Santiago Mitre, Santiago Carabante, Chino Darín și Victoria Alonso. Regia aparține lui Santiago Mitre, născut la 4 decembrie 1980, regizor și scenarist argentinian. A fost numit membru al juriului secțiunii Săptămâna Internațională a Criticii a Festivalului de Film de la Cannes 2016. În 2016, Mitre a câștigat Premiul Havana Star pentru cel mai bun regizor pentru filmul său Paulina la al 17-lea Festival de Film de la Havana New York.

Filmul „Argentina, 1985” este bazat pe evenimente reale, povestind evenimentele din jurul Procesului juntelor din 1985, care i-a urmărit pe conducătorii ultimei dictaturi civilo-militare din Argentina (1976–1983) și se concentrează pe munca titanică a unui grup de avocați cu vârste între 20 și 27 de ani, în frunte cu procurorii Julio César Strassera și Luis Moreno Ocampo împotriva celor responsabili de cea mai sângeroasă dictatură din istoria Argentinei. Sloganul procesului de judecată a fost „Nunca más” („niciodată”, adică, evenimentele să nu se mai repete niciodată).

Julio, avocatul care apăra interesele cetățenilor, ar urma să fie parte a unui eveniment important din istoria Argentinei. Dacă câștigă procesul, avea să aducă un beneficiu enorm țării. Totodată, trebuia să își protejeze familia, ca să nu i se întâmple ceva rău, fiind avertizat în acest sens.

Nicio țară nu a îndrăznit să aducă o dictatură în fața justiției. A fost o oportunitate pentru popor ca să trăiască într-o țară liberă și democrată. Astfel, avocatul care reprezenta cazul a angajat avocați tineri, care au găsit victime ale torturii și i-au adus în fața justiției să depună mărturie.

A fost vorba de crime împotriva umanității comise în timpul așa-numitului Proces de reorganizare națională din Argentina: o juntă militară care a durat din 1976 până în 1983. Aceste abuzuri nu au inclus doar cei 30.000 de persoane care au fost „dispărute” – cunoscute sub denumirea de „los desaparecidos” – de către forțele guvernamentale și grupurile paramilitare în timpul perioadei. A existat o campanie masivă de represiune care a vizat membri ai opoziției reali, inclusiv studenți, muncitori și lideri sindicali, activiști pentru drepturile omului, cadre universitare, medici, preoți și politicieni. În plus, au existat încălcări grave ale drepturilor omului, cum ar fi traficul de copii născuți din prizonieri politici, lagăre de concentrare clandestine și tortură pe scară largă.

Un film emotiv și interesant. Regizorul reflectă foarte bine evenimentul politic al Argentinei și înțelegi depsre ce este vroba. Totodată, filmul „Argentina, 1985”, a fost nominalizat la Oscar!