Protagonistul romanului este Alex von Randa, fratele eroinei principale din „Cântecul mării”. Episodic, istoria lui apare și în romanele anterioare, povestea vieții sale, profilul, fiind anunțate în linii mari deja în „Cântecul mării”, acum zece ani. Romanul nu este o continuare a celor două romane iniţiale, „Woldemar” și „Cântecul mării”, deși se regăsesc unele personaje.

Ca și în romanul precedent, există și în romanul Pe contrasens doi naratori. Capitolele de început și cel de încheiere sunt redate din perspectiva lui Woldemar, tânăr lector la Universitatea Charite, care cercetează cauzele morții unchiului său, Alex von Randa.

Potrivit autorului, noul roman va fi despre viața unui matematician german, originar din Bucovina.

„Nu mai aveam nicio cale de retragere. De fapt, ca să fie clar: nu am luat decizia de a muri pentru că mi s-a urât viața și nici din pricina groazei devastatoare de repetarea experiențelor prin care trecusem la Sachsenhausen, ci pentru că am înțeles cum am trăit și că nu mai puteam trăi nici astfel, nici altfel. Ne luăm zilele atunci când nu mai avem pentru cine sau pentru ce exista. În viață ne ține fie dragostea și grija pentru cineva, fie sentimentul unei datorii, certitudinea unei meniri. În momentul când constați că nu ai nici una, nici cealaltă, ajungi la punctul zero, descoperind abia atunci că moartea e o fatalitate, iar viața o șansă unică. Cât suntem tineri, nu pricepem în ce măsură nașterea noastră a fost un accident improbabil și nici măcar faptul că odată născuți, moartea ne așteaptă neîndoielnic. Ne trăim anii cei mai buni ca și cum am scrie viața pe ciornă, îmbătându-ne cu iluzia că va veni odată un moment, marele moment al vieții noastre, când o vom așterne pe curat, și numai când începem coborârea realizăm că viața se trăiește într-o singură redacție – de la început până la sfârșit. Nu razi nimic din ea.” (Oleg Serebian)

Autoare: Daniela Gorincioi

Distribuie articolul: