Creativity, Inc. Cum să depășești forțele nevăzute care stau în calea adevăratei inspirații este una dintre cele mai inspirate cărți despre cultura organizațională. Este scrisă de un lider experimentat, Ed Catmull (Președintele Pixar Animation și Disney Animation), care a dorit dintotdeauna să creeze o cultură organizațională sănătoasă, aliniată întocmai cu scopul afacerii. Este vorba de o lectură frumoasă despre construirea companiei, managementul echipelor și despre cum să împuternicești creativitatea organizației.

În primul rând, descoperim aici uluitoarea poveste a companiei Pixar. Timp de aproape 20 de ani, Pixar a dominat lumea animației, producând filme excepționale precum Toy Story, În căutarea lui Nemo și Wall-E, care le-au adus zeci de premii Oscar. Fascinează, așadar, mărturisirile din culise despre problemele întâmpinate în procesul de creație a unor filme atât de îndrăgite de publicul larg. Este uluitor, de asemenea, să vezi cât de dureros și anevoios s-a dezvoltat ideea de animație 3D.

Pe de altă parte, însă, există în această poveste câteva lecții generale care pot fi aplicate oricărei afaceri, mai ales când e vorba de inovație și responsabilitate. Ed Catmull a înțeles de timpuriu faptul că anume crearea intenționată a unei culturi solide este unica în stare să permită performanța afacerii, ceea ce transformă cartea într-o lectură obligatorie pentru orice manager.

Liderii de succes trebuie să accepte că modelele lor pot fi greșite sau incomplete. Numai atunci când admitem că nu știm, putem spera, cumva, să învățăm.

Găsirea echipei potrivite este precursorul necesar al găsirii ideilor potrivite. E ușor să spui că dorești oameni talentați, și așa și este, dar felul în care acei oameni interacționează unii cu ceilalți este adevărata cheie. 

Întotdeauna încearcă să angajezi oameni mai deștepți decât tine. Întotdeauna pariază pe ce este mai bun, chiar dacă pare o posibilă amenințare.

Dacă dai o idee bună unei echipe mediocre, o să o strice. Dacă dai o idee mediocră unei echipe excepționale, ori o s-o îmbunătățească, ori o să se debaraseze de ea și o să vină cu ceva mai bun.

Această lectură este una cu adevărat inspirațională, căci vine cu multe lecții însușite din expunerea greșelilor și insucceselor, dar și a marilor performanțe. Analiza lui Ed se îndreaptă asupra tuturor nivelurilor cheie din activitatea unei organizații: a politicilor, activităților, riscurilor și altor lucruri pe care le-au implementat, cu succes, pentru a rezolva problemele apărute.

Recomand cartea tuturor managerilor și antreprenorilor care își doresc eficientizarea proceselor organizației, bazându-se pe libera exprimare și înflorirea ideilor creative în cadrul echipelor, pentru cei ce-și doresc să atingă cunoașterea psihologiei organizaționale și a metodelor eficiente de a crea un mediu de lucru consolidat, sigur și orientat spre soluții.

Volumul poate fi achiziționat la un preț bun de pe litera.ro sau litera.md.

Distribuie articolul: