Astăzi vorbim despre o carte cu un titlu ce redă sută la sută cuprinsul său. Este sinceră, directă și invită la reflecție. Or, Matt Haig, după ce suferă de depresie, decide să-și ofere șieși, dar și cititorilor o oază de alinare, un pansament – extrem de diafan și cucernic – pentru suflet. Oricând ești trist, singur sau ai o stare depresivă, această carte te  ajută. Așadar, trebuie să o ții pe aproape, pentru a savura din poveștile, notele și listele sale.

Eu am privit-o ca pe un manual de autoajutorare, de pus pe noptieră, la care să tot revii pentru a te delecta cu înțelepciune și pentru a-ți liniști sufletul.

Nu ai cum să nu notezi citate și aforisme pe tot parcursul lecturii. Nici eu nu m-a putut abține fotografiindu-mi pasajele cu care am rezonat cel mai mult. Iată doar câteva dintre ele:

O carte plină de aforisme numai bune de pus în ramă, aceasta nu face parte din genul de lecturi pe nerăsuflate, ci dimpotrivă se consumă în bucățele mici, precum gustările cele mai rafinate. Poveștile curg de la un capitol la altul elegant și consecvent, însă fiecare istorioară are sens și luată pe cont propriu. O poți deschide la orice pagină pentru o doză de înțelepciune, oricând simți necesitatea.

Cartea te ajută să te relaxezi, dar să și reflectezi asupra sinelui. Tot ea dă curaj, reziliență și claritate unui cuget încurcat sau contrariat și-ți dă resurse să faci oridine în odăile sufletului.

Opera lui Matt Haig împarte cu cititorii chinul pe care l-a simțit atunci când depresia l-a doborât. Dar mai important: ea vine cu soluții la orice tip de disperare.

Matt Haig este un scriitor și jurnalist englez. A scris atât cărți de ficțiune, cât și non-ficțiune pentru copii și adulți, adesea în genul ficțiunii speculative. Acesta s-a confruntat cu depresia și anxietate și a avut curajul să vorbească despre trăirile tale în volume de cărți de suflet printre care se enumeră: „Biblioteca de la miezul nopții”, „Câteva motive să iubești viața” – un volum de memorii, și, desigur, în „Cartea alinării” vei găsi expuse bucăți brutal de sincere din sufletul autorului.

Volumul poate fi găsit pe elefant.md.

Distribuie articolul: