Prim–ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, pune sub îndoială ideea că „Rusia ar putea ajunge militar în țara noastră”. El a mai adăugat că în caz de atac aerian din partea rușilor asupra noastră, suntem protejați de capacitățile antiaeriene din Ucraina.

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Dincolo de Alb și Negru” la postul de televiziune TVR România, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Rusia nu are resurse suficiente pentru o escaladare. Este clar că Rusia nu poate ajunge militar în R. Moldova. Pe de altă parte, R. Moldova are suficiente capacități consolidate de a face față eventualelor escaladări din Transnistria. Cei din Transnistria sunt foarte aliniați la obiectivul nostru de pace și securitate. Rusia nu face altceva decât să promoveze agresiv care astăzi se numește război hibrid. Să bage multă propagandă, să dezinformeze, să escaladeze anumite narative care să producă disensiuni în societatea din R. Moldova și UE.

Avem valuri care vin periodic, când percepția de riscuri, de amenințări este în creștere, dar asta face parte mai degrabă dintr-un război informațional, dintr-un război hibrid, decât reflectă realitatea”, a declarat prim-ministrul R. Moldova.

Totodată, prim-ministrul a comentat și informația cu referire la un posibil atac aerian din partea Rusiei. El a declarat că putem să ne simțim protejați de capacitățile antiaeriene ucrainene, dar în același timp se investește în consolidarea puterilor proprii de apărare.

„Există teoretic orice posibilitate. Noi nu considerăm că există motive să ne facem îngrijorări pentru un atac militare. Există capacitățile de apărare antiaeriană din Ucraina și ne simțim protejați de acele capacități de apărare antiaeriană. Suntem conștienți că și noi trebuie să investim în capacități de apărare antiaeriană și asta facem. (…) Riscurile de destabilizare sunt gestionabile și pot fi liniștite de mâna fermă a autorităților de la Chișinău”, a mai menționat Recean.

Dorin Recean a mai subliniat că autoritățile de la Chișinău „pun în discuție limitările” statutului de neutralitate pentru a „asigura capacitatea de apărare” a țării.

„Societatea din R. Moldova astăzi preferă neutralitatea și noi trebuie să avem în vedere voința cetățenilor. avem discuția despre limitele ei (neutralității – n. red.) și despre faptul că fiind neutri trebuie să ne consolidăm capacitățile de apărare. Astăzi nu se pune problema schimbării statutului de neutralitate, dar se pune în discuție limitările acestui instrument de politică externă și ce trebuie să facă R. Moldova pentru a asigura capacitatea noastră de apărare”.

La moment premierul se afla la București în prima sa vizită oficială. Acesta a fost întâmpinat, la Palatul Victoria, cu onoruri militare de către premierul român Nicolae Ciucă.

În România, Dorin Recean a avut o întrevedere cu președintele României, Klaus Iohannis, precum și cu Alina Gorghiu, președinta interimară a Senatului și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților a României.