Serialul Rebel în California (în engleză, The O. C.) are ca public țintă adolescenții. Genul serialului e comedie, dramă și romance. Regizorul serialului este Josh Schwartz, actorii care joacă rolul principal sunt: Mischa Barton, Adam Brody, Peter Gallagher, Melinda Clarke, Ben McKenzie și Kelly Rowan. Autorii scenariilor sunt Josh Schwartz și J. J. Philbin. Deși serialul a fost filmat în anii 2003-2007, subiectul rămâne a fi unul de actualitate, util adolescenților și tinerilor de azi. 

Ryan Atwood e un adolescent cu un tată aflat în închisoare, cu o mamă alcoolică și un frate în conflict cu legea. Ryan, printr-un noroc al sorții, ajunge să fie adoptat într-o comunitatea bogată, de clasă superioară din Orange County, unde se află o lume de loialități și intrigi. Dar schimbătoare. Cum ajunge Ryan Atwood să fie adoptat de o familie bogată și să învețe la o școală de prestigiu?

Ryan este impus de fratele său mai mare să participe la un furt de mașină. Ghinionul lor e că sunt prinși în flagrant de poliție. În închisoare, Ryan primește un avocat din oficiu, Sandy Cohen. În urma discuțiilor de eliberare a clientului său, Sandy realizează potențialul adolescentului, și îi oferă ajutor. Ryan este genul de elev care învață bine, este informat, modest, dar printr-o ironie a sorții, se află într-un mediu neprielnic. Nu a mai avut conflicte cu legea, iar șansele să se afirme în viață sunt mari. Așa că, Sandy Cohen, avocatul din oficiu, îl ia pe Ryan în Newport Beach, o zonă exclusivistă a oamenilor bogați, zonă în care trăiește.

Soții Sandy și Kirsten Cohen devin tutorii legali al lui Ryan, iar Seth – frate vitreg. Totodată, Ryan este înscris la o școală privată și foarte bună din zonă, deși administrația școlii a fost sceptică în ceea ce-l privește. A contat familia Cohen care e foarte bine văzută în comunitatea Orange County. Ryan, deși se integrează destul de bine în mediul bogătașilor, rămâne surprins că în lumea celor bogați sunt probleme mult mai mari și complexe și nu este totul așa simplu cum își imagina.

Se împrietenește cu Marisa Cooper, care ulterior îi devine iubită. Iar de la Seth află de iubirea pentru Summer Roberts, cea mai bună prietene a Marisei. Poveștile tratează ciocnirea culturală dintre familia idealistă Cohen și comunitatea superficială, materialistă și cu mintea închisă în care locuiesc. Seria include elemente de postmodernism și funcționează ca un amestec de melodramă și comedie.

Câte episoade are fiecare sezon?

  • Sezonul 1 are 27 de episoade. Trailerul sezonului 1 poate fi văzut aici.
  • Sezonul 2 are 24 de episoade. Trailerul sezonului 2 poate fi văzut aici.
  • Sezonul 3 are 25 de episoade. Trailerul sezonului 3 poate fi văzut aici.
  • Sezonul 4 are 16 episoade. Trailerul sezonului 4 poate fi văzut aici.

Din cauza morții Marissei Cooper în finalul celui de-al treilea sezon, acesta a fost primul și singurul sezon fără unul dintre personajele „de bază patru” ale lui Marissa, Ryan Atwood, Seth Cohen și Summer Roberts. Producătorii serialului doreau o schimbare, voiau să ucidă un personaj din cele patru. Actrița Mischa Barton, care a interpretat rolul Marrisei spusese că nu o deranjează ca personajul ei să fie ucis.

Producător executiv, Stephanie Savage a spus că moartea Marissei „a creat o nouă direcție pentru spectacol”. Deși sezonul patru al serialului nu a mai fost la fel de carismatic fără rolul Marissei interpretat de Mischa Barton, este interesant să vezi cum a evoluat conceptul serialului.

Marissa a decedat într-un accident de mașină, la volanul mașinii fiind Ryan. Aceștia au fost urmăriți de o altă mașină, în care se afla un cunoscut al lui Ryan din localitatea sa de baștină. La mijloc au fost niște conflicte din copilărie, fapt care a dus la uciderea Marissei. Cei care au cunoscut-o pe Marissa au venit să-și ia rămas bun de la ea. Ryan, nu a avut puterea de a merge la înmormântarea Marissei. A plecat din casa familiei Cohen și s-a integrat într-un mediu mediocru. Cu greu a fost convins de familia Cohen și câțiva prietenei apropiați să se întoarcă înapoi acasă. Mama Marissei i-a dat lui Ryan un dosar al celui care i-a ucis fiica și i-a zis că el ar fi iubit-o pe Marissa probabil mai mult ca ea.