Ieri, 19 aprilie, Maia Sandu a promulgat legea care interzice utilizarea simbolurilor rusești „V”, „Z” și a panglicii „Sfântul Gheorghe” pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, chiar în această dimineață, clădirea a fost vopsită în culorile acestei panglici a „Sfântului Gheorghe”. Poliția Republicii Moldova a venit cu o reacție. Iată ce spun aceștia. 

Șeful Poliției Republicii Moldova, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că legea care interzice simbolurile rusești „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe” încă nu a intrat în vigoare. 

„La ziua de astăzi, încă nu a intrat în vigoare legea care prevede interzicerea utilizării simbolurilor rusești «V», «Z» și a panglicii «Sfântul Gheorghe» pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta își va avea efectele odată ce va fi publicat în Monitorul Oficial”, spune Viorel Cernăuțeanu.

Totodată, în privința clădirii fostului hotel Național din Chișinău care a fost vopsită în culorile panglicii Sfântului Gheorghe, dânsul a menționat: „Clădirea este un bun imobil, care aparține unei persoane, deci este în proprietate privată. În urma apelului la 112, proprietara bunului imobil ne-a declarat că nu are nimic împotrivă în privința coloristicii aplicate pe clădire. Ea a fost notificată că, odată ce legea intră în vigoare, va fi sancționată”.

Între timp, pe rețelele sociale au apărut noi fotografii unde se observă că „Hotelul Național” a fost vopsit din nou, deja cu o altă culoare.

Nu se cunoaște deocamdată cine a făcut acest lucru. 

Conform noii legi, în cazul în care o persoană fizică va confecționa, va vinde, va deține sau va răspândi public aceste simboluri, aceasta va risca să obțină o amendă între 4.500 și 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice sau cu funcții publice amenzile se ridică până la 18.000 de lei.

Sursa: Diez

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.