Maestrul Nicolae Botgros și membrii Orchestrei „Lăutarii” nu au oferit nicio justificare pentru urgentarea formalităților de control, a precizat Denis Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, pentru Ziarul de Gardă.

Lazăr a explicat că, în situațiile în care există o solicitare justificată pentru prioritizarea controlului de frontieră, polițiștii sprijină participanții la traficul transfrontalier și întreprind toate demersurile legale necesare:

„În acest caz, persoana prezentată la control nu deține un pașaport de serviciu sau diplomatic, astfel că, în conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, nu poate beneficia de control de frontieră prioritar.”

De asemenea, reprezentanta Inspectoratului spune că verificările autocarului în care se aflau artiștii au fost efectuate de către polițiștii de frontieră în intervalul orar 02.40 – 03.00.

„Referitor la informațiile apărute în spațiul public cu privire nemulțumirea unui participant la traficul transfrontalier privind disconfortul întâmpinat la trecerea frontierei, suntem abilitați să vă informăm următoarele: În conformitate cu legislația în vigoare, în punctele de trecere de la frontiera externă îşi desfăşoară activitatea personalul tuturor autorităţilor publice care au, potrivit legii, competențe pe linia controlului la trecerea frontierei de stat.

Astfel, după controlul documentelor privind identitatea persoanelor, autoritatea vamală efectuează controlul vamal, potrivit reglementărilor în domeniu. Atunci când traficul înregistrează valori crescute, polițiștii de frontieră dispun toate măsurile aflate în compemtenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ, toate acestea fiind condiționate însă de durata controlului efectuat și de celelalte autorități. Astfel, timpul de efectuare a controlului, din punct de vedere al atribuţiilor instituţiei noastre este de maxim 2-3 minute, la care se adaugă și timpul necesar pentru verificările celorlalte instituții.

Referitor la cazul înregistrat la PTF Albița, menționăm faptul că au fost luate toate măsurile aflate în competența structurii, permise de infrastructura punctului, astfel încât timpul de așteptare sa fie cât mai scurt posibil. Menționăm faptul că în medie polițiștii de frontieră de la PTF Albița verifică aproximativ 3.300 de mijloace de transport în 24 de ore (atât autoturisme, cât și automarfare) pe ambele sensuri atât pe intrare, cât și pe ieșire. În cazul de față, persoana care s-a prezentat la control nu deține pașaport de serviciu sau diplomatic, fapt pentru care, în conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, nu poate efectua controlul de frontieră în regim prioritar. Totuși, în cazurile când există o solicitare motivată pentru prioritizarea controlului de frontieră, polițiștii de frontieră vin în sprijinul participanților la traficul transfrontalier și întreprind toate demersurile legale în acest sens. Controlul autocarului în discuție (cu un număr de 47 persoane) a fost efectuat de către polițiștii de frontieră în intervalul orar 02.40 – 03.00. Precizăm că niciun pasager din autocar nu a prezentat o motivare pentru urgentarea formalităților de control”, a precizat Denis Lazăr pentru ZdG.

Luni, 20 mai, maestrul și dirijorul Nicolae Botgros a declarat că împreună cu membrii Orchestrei Naționale „Lăutarii” a fost nevoit să stea în vamă peste două ore după un concert la București. Într-o postare pe Facebook, acesta s-a arătat revoltat de situație, menționând că „noi avem foarte mult de lucru peste Prut și avem deja probleme mari, că nu se mai poate de răbdat”.

Artistul nu a menționat pe care parte a frontierei se aflau membrii Orchestrei. Reprezentanții Poliției de Frontieră a R. Moldova susțin că pe partea moldovenească, timpul de așteptare „nu a depășit 20 de minute”.

Distribuie articolul: