Când Vladimir Putin a închis robinetele de gaz către Europa, Germania s-a temut de o iarnă afectată de pene de curent mai mult decât oricine. Autoritățile germane s-au grăbit să-și asigure aprovizionările alternative, conștiente de faptul că dependența puternică de gazul rusesc a lăsat la lumină motorul economic al Europei.

Cu toate acestea, doar câteva luni mai târziu luminile strălucesc pe piețele de Crăciun, un optimism timid se respira în aer condimentat cu Glühwein (vin fiert). Strategia pe care Germania a asamblat-o în grabă pentru a se descurca fără gazul rusesc pare să funcționeze, cel puțin deocamdată.

„Securitatea energetică pentru această iarnă este garantată”, a declarat miercuri cancelarul social-democrat Olaf Scholz în Parlamentul Germaniei.

În căutare de alți furnizori
Zăcămintele de gaze ale țării sunt umplute, parțial, de o operațiune frenetică – și costisitoare – de cumpărare pe piețele mondiale de hidrocarburi. De asemenea, pe coasta bătută de vânt a Mării Nordului a Germaniei, inginerii tocmai au construit, în timp record, primul lor terminal de import de gaz natural lichefiat (GNL).

GNL este gaz natural care este răcit sub formă lichidă pentru a-și reduce volumul și a-l face mai ușor de transportat. Apoi se întoarce la gaz după ce ajunge la destinație.

În Germania acest tip de proiect durează de obicei ani de zile, din cauza birocrației grele. Autoritățile au eliminat însă proceduri pentru ca lucrările să poată fi finalizate în mai puțin de 200 de zile.

Cea mai importantă parte a terminalului, o „unitate plutitoare de stocare și regazificare” (FSRU), nu a fost încă securizată. FSRU, care este în esență o navă specializată în care GNL este convertit înapoi în starea sa gazoasă, se va închiria pentru 207.259 USD pe zi.

În câteva săptămâni, tancurile din țări precum SUA, Norvegia sau Emiratele Arabe Unite ar putea începe să-și livreze mărfurile în portul Wilhelmshaven. Operatorul terminalului, Uniper, care este acum controlat aproape în totalitate de guvernul german, a refuzat să-și dezvăluie furnizorii, dar a insistat că contractele sunt deja în vigoare.

Omul de afaceri Ernst Buchow a recunoscut că compania lui depinde de gaze, deși speră să treacă la un combustibil mai ecologic în viitor.

Berlinul intenționează să construiască alte 5 terminale GNL. Majoritatea ar trebui terminate anul viitor.

O cursă contra cronometru
Puternica industrie germană și-a ținut respirația în timp ce guvernul și-a executat strategia riscantă.

„Dacă nu avem gaz, trebuie să închidem cuptorul”, a declarat Ernst Buchow, care deține o zidărie la jumătate de oră de Wilhelmshaven, pentru BBC.

Cărămizile pe care le produce trebuie să fie arse într-un cuptor uriaș la temperaturi de până la 1.200 de grade Celsius. În viitorul apropiat, omul de afaceri speră să poată trece la hidrogen verde, dar deocamdată este total dependent de gaz.

„Nu este vina doar a politicienilor. Industria a vrut contractele de gaze rusești”, a adăugat el.

În urmă cu doar un an, acordurile cu Moscova au oferit Germaniei 60% din gazul consumat, în mare parte prin conducta Nordstream. În ciuda opoziției politice și cetățenești semnificative, guvernul spera să pună în funcțiune controversatul Nordstream 2, care ar fi dublat cantitatea de gaz rusesc care ajungea în Europa prin Germania. Cu toate acestea, invazia Ucrainei a îngropat aceste dorințe. Agenția federală de rețea energetică spune că astăzi Germania se descurcă fără combustibil rusesc.

În doar 200 de zile, Germania a construit primul dintre cele 6 terminale pentru procesarea GNL din Orientul Mijlociu.

Dar, pentru a evita penuria în timpul iernii, experții săi spun că terminalele GNL ar trebui să intre în funcțiune la începutul anului viitor și că consumul de gaz ar trebui redus cu 20%.

A ajunge în acest punct poate fi considerată o mare realizare națională, dar nu a venit gratuit.

Fața ascunsă și urâtă
Germania, o greutate economică grea, obține adesea ceea ce își dorește. Dar noul său apetit pentru GNL intensifică cererea globală. Și asta poate pune țări mai sărace precum Bangladesh și Pakistan într-o poziție vulnerabilă.

„Există o mulțime de țări, în special economii emergente, care sunt în afara pieței și nu mai pot furniza GNL de care au nevoie, deoarece au o putere de cumpărare mai mică decât Germania”, a spus profesorul Andreas Goldthau de la Willy Brandt School of Afaceri publice..

Expertul a avertizat că acest lucru expune aceste națiuni la un risc mai mare de a suferi pene de curent sau de a fi nevoite să recurgă la energii „mai murdare” precum cărbunele tocmai pentru a evita un astfel de scenariu.