Zeci de țări aliate cu Ucraina se vor întâlni vineri pentru a coordona aprovizionarea cu arme pentru Kiev, care și-a intensificat cererile de a fi dotate cu tancuri. Germania se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare pentru a permite exportul în Ucraina a tancurilor sale foarte apreciate Leopard. Discuțiile critice au loc la o zi după ce SUA și mai multe națiuni europene au promis mai multe echipamente pentru a ajuta Ucraina să evite orice alte ofensive rusești.

Marea Britanie a oferit recent și 14 dintre tancurile sale de luptă – dar Kievul vrea mai multe. Aliații Ucrainei s-au confruntat vineri cu o „alegere simplă”, a remarcat un consilier al ministrului apărării înaintea summitului.

„Tancurile pentru Ucraina sunt tancuri pentru libertate”, a declarat Yuriy Sak pentru programul BBC Newsnight. Dacă acestea nu ar fi trimise, alte țări ar putea într-o zi „trebuie să le folosească singure” împotriva Moscovei, a avertizat el.

Peste 50 de țări urmează să se întâlnească la Baza Aeriană Ramstein din SUA, în sud-vestul Germaniei. Cancelarul german Olaf Scholz se confruntă cu o presiune crescândă pentru a dona tancuri Leopard 2, după donarea recentă de către Regatul Unit a 14 dintre propriile tancuri de luptă Challenger. Ca națiune de producție, Germania trebuie, de asemenea, să-și dea permisiunea înainte ca alte țări să se angajeze să-și trimită propriile provizii de Leopard.

Premierul polonez a spus că este „moderat pesimist” în privința obținerii binecuvântării Berlinului – deși un ministru lituanian a declarat agenției de presă AFP că „unele țări” îi vor trimite pe Leoparzi.

Joi târziu, Germania a declarat că poziția sa „va deveni clară în următoarele ore sau mâine dimineață”, a informat AFP.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizat în mod repetat șovăielile percepute de Berlin, afirmând joi că încă „așteaptă o decizie a unei capitale europene”.

De asemenea, speră să primească o serie de tancuri Abrams de fabricație americană și a abordat rapoartele conform cărora SUA și Germania plănuiau să angajeze vehicule doar dacă cealaltă națiune ar face același lucru.

„Nu cred că aceasta este strategia potrivită”, a comentat Zelensky, în timp ce a cerut ca „decizii puternice” să fie luate în timpul conferinței de vineri.

Generalul în retragere al armatei americane David Petraeus a sugerat că a existat o „reticență legitimă” din partea Washingtonului, care a rezultat din preocupările legate de întreținerea acestor vehicule.

El a declarat pentru BBC că este „imperativ” ca orice donație de tancuri occidentale să fie făcută „destul de devreme, astfel încât [soldații ucraineni] să se poată antrena cu ele”.

La rândul său, Rusia a avertizat țările occidentale că furnizarea de tancuri inamicului său ar marca o escaladare „extrem de periculoasă” a conflictului. Joi, națiunile occidentale s-au angajat să trimită mai multe vehicule, artilerie și muniții pentru a susține efortul de război ucrainean. SUA au angajat un nou pachet în valoare de 2,5 miliarde de dolari (2 miliarde de lire sterline), spunând că acest lucru a dus cheltuielile sale pentru sprijinul ucrainean la 26,7 miliarde de dolari de la invazia pe scară largă din februarie anul trecut de către Rusia. Tancurile nu au fost incluse în ofertă, dar Pentagonul a promis încă 59 de vehicule blindate Bradley, 90 de vehicule de transport de trupe Stryker și sisteme de apărare aeriană Avenger, printre alte prevederi.

Anunțul a venit după ce nouă națiuni europene au promis mai mult sprijin în urma unei întâlniri din Estonia. Aceasta a inclus:

  • Marea Britanie – 600 de rachete Brimstone
  • Danemarca – 19 obuziere autopropulsate Caesar de fabricație franceză
  • Estonia – obuziere, muniție, vehicule de sprijin și lansatoare de grenade antitanc
  • Letonia – Sisteme de apărare antiaeriană Stinger, două elicoptere și drone
  • Lituania – tunuri antiaeriene și două elicoptere
  • Polonia – tunuri antiaeriene S-60 cu 70.000 de piese de muniție
  • Republica Cehă – produc în continuare muniție de calibru mare, obuziere și APC-uri.

Distribuie articolul: