Războiul pe scară largă care a venit în Ucraina acum 10 luni a schimbat complet viețile. Ucrainenii au întâlnit anul 2023 cu anxietate, dar cu încredere în cei mai buni. UNIAN, cu ajutorul experților, a încercat să analizeze principalele provocări economice care s-au abătut asupra țării și vor afecta pe fiecare dintre ucraineni în noul an.

Deja anul trecut 2022 a schimbat radical viața fiecărui ucrainean și a țării în ansamblu. Războiul pe scară largă lansat împotriva Ucrainei de către Rusia i-a forțat pe mulți dintre cetățenii noștri să-și părăsească casele și locurile de muncă, devenind refugiați. Cineva a devenit un migrant intern, iar cineva a fost forțat să caute refugiu în state vecine sau prietenoase îndepărtate.

Potrivit estimărilor Națiunilor Unite, numărul refugiaților ucraineni doar în Uniunea Europeană se apropie de 8 milioane de oameni. Cu alte cuvinte, fiecare al cincilea ucrainean a plecat în străinătate în ultimul an. Din păcate, mii de cetățeni ucraineni au murit în mâinile rușilor – și aceasta este cea mai mare pierdere a Ucrainei.

Acțiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei au provocat distrugeri grave economiei naționale. Potrivit estimărilor Ministerului Economiei, produsul intern brut al țării vecine va scădea cu 30,4 la sută în 2022, ceea ce reprezintă, pe de o parte, cea mai mare scădere din istoria recentă a Ucrainei, iar pe de altă parte, este semnificativ mai mic decât ceea ce au prezis experții în februarie-martie și instituțiile internaționale (la nivelul de 45-50 la sută).

Economia ucraineană a reușit să evite scenariile cele mai negative și pesimiste prezise la începutul marelui război, nu numai datorită sprijinului fără precedent al țărilor și partenerilor prieteni, care, potrivit Ministerului de Finanțe, a ajuns anul trecut la 27,5 miliarde de dolari. Dar și pentru că cetățenii și afacerile au învățat să trăiască în condițiile dure dictate de război.

În special, ucrainenii s-au adaptat să lucreze fără program din cauza alarmelor de aer și a găsi modalități de a lucra în timpul perioadelor lungi de întrerupere a luminii, căldurii, comunicării și internetului.

O surpriză deosebită pentru mulți din lume este că sistemul nostru bancar, care joacă un rol cheie în dezvoltarea economiei, a rezistat presiunii unui război la scară largă. Ea nu numai că și-a demonstrat puterea și fiabilitatea, ci și dorința de a se schimba rapid și de a se adapta la noile realități dificile.

Cetățenii și întreprinderile s-au confruntat deja cu multe obstacole în timpul anului extrem de dificil 2022, totuși, va trebui să facem față unui număr considerabil de provocări și în noul 2023.

Ucrainenii s-au adaptat la muncă în timpul penelor lungi / foto UNIAN, Viktor Kovalchuk

Pierderi economice
Războiul în curs al Rusiei împotriva Ucrainei înmulțește daunele pe care le provoacă în fiecare zi. Iar aceste pierderi nu sunt doar de natură de apărare, energetică sau strategică. Rușii ucid cetățenii și distrug tot ce pot ajunge: distrug orașe și sate, infrastructura civilă, facilități culturale și sportive, biserici, școli, spitale, grădinițe…

Potrivit estimărilor premierului Denys Shmyhal, valoarea pierderilor economice ale Ucrainei din război, care în iunie 2022 se ridica la 350 de miliarde de dolari, a crescut la peste 700 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului.

„Împreună cu Banca Mondială, intenționăm să mai efectuăm o verificare a nevoilor Ucrainei de recuperare rapidă. Luând în considerare ultimele atacuri asupra infrastructurii noastre, astăzi această sumă ajunge la peste 700 de miliarde de dolari”, a spus Shmyhal.

Pentru a înțelege amploarea pagubelor provocate de ruși, este suficient să ne imaginăm că această sumă este suficientă pentru a da 17,5 mii de dolari fiecărui ucrainean sau pentru a cumpăra fiecăruia un apartament cu o cameră. Sau toată țara și-ar putea permite să nu muncească aproape 4 ani, pentru că este nevoie de exact atât de mult timp pentru a câștiga o asemenea sumă de bani pentru cetățenii și întreprinderile ucrainene.

Experții subliniază că, după Victoria noastră asupra invadatorilor, reconstrucția Ucrainei va necesita cel puțin 3-5 ani și sute de miliarde de dolari de investiții interne și internaționale. O parte din acești bani ar trebui să provină din bunurile rusești confiscate în străinătate, dar nici aici totul nu este atât de simplu.

Statul nostru pretinde 300 de miliarde de dolari în rezerve ale Băncii Centrale Ruse și aproximativ 30 de miliarde de dolari în active ale oligarhilor ruși găsiți în țările occidentale. Acești bani sunt înghețați, dar nu există încă un instrument de confiscare.

„Ucraina a folosit deja toate platformele juridice internaționale posibile. Acestea sunt Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Curtea Internațională de Justiție a ONU, arbitrajele de investiții.

Niciuna dintre aceste instituții nu prevede posibilitatea de a colecta compensații, prin urmare Ucraina oferă partenerilor săi să creeze un mecanism de compensare bazat pe un acord internațional”, a declarat viceministrul Justiției Iryna Mudra.

Potrivit acesteia, Ucraina va crea un registru de daune în care vor fi colectate informații despre crimele rusești. Pe baza acestuia va fi creat un fond prin care se vor face plăți către victime. Pentru a-l umple cu bani ruși, țările semnatare trebuie să adopte legi care să permită confiscarea bunurilor rusești. Cu toate acestea, experții consideră că acest proces poate dura mulți ani.

„Trebuie să spunem sincer că nu merită să sperăm la despăgubiri rapide pentru prejudiciul cauzat de agresor. Prin urmare, pe termen mediu, trebuie să ne bazăm doar pe resursele interne și ar trebui să facem tot posibilul pentru a încuraja companiile internaționale să investească în țara noastră”, a declarat expertul economic Serhiy Kostiantynov pentru UNIAN.

„Pentru a atrage investitori cu adevărat mari în viitor, trebuie să creăm un nivel competitiv de impozitare, să asigurăm toleranță zero față de corupție și să garantăm o justiție onestă și transparentă”, a adăugat Kostiantynov.

Distribuie articolul: