Evacuarea gratuită către Krivoy Rog, Nikolaev și Odesa este oferită cu un posibil transfer ulterior în regiunea Kirovohrad sau în regiunile vestice. Guvernul ucrainean oferă locuitorilor din Herson, eliberați de invadatori, să evacueze pentru iarnă în regiuni mai sigure ale țării, scrie unian.net.

Irina Vereshchuk, ministrul Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar, a anunțat acest lucru pe Telegram.

„Facem un apel către locuitorii din Herson. În special, către categoriile vulnerabile de cetățeni: femei cu copii, vârstnici, bolnavi și cei cu mobilitate redusă. Având în vedere situația dificilă din oraș și problemele cu infrastructura, puteți evacua pentru iarna în regiuni mai sigure ale țării. Guvernul oferă evacuare gratuită în Krivoy Rog, Nikolaev și Odesa, cu posibilă deplasare ulterioară în regiunile Kirovohrad și Hmelnytsky și în alte regiuni de vest ale Ucrainei”, a scris ea.

Potrivit lui Vereshchuk, locuitorii din regiunea Herson vor primi cazare gratuită în adăposturi, ajutor umanitar, alimente și asistență medicală. De asemenea, se va acorda asistență pentru obținerea unui certificat de persoană strămutată în interior (IDP) și asistență financiară adecvată din partea statului și a organizațiilor internaționale.

Ce se întâmplă în Herson după eliberarea orașului
Pe 11 noiembrie, armata ucraineană a intrat în Herson, care a fost ocupat în primele zile ale războiului pe scară largă al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Înainte de a se retrage din oraș, invadatorii ruși au aruncat în aer centrul de televiziune, casele de cazane și instalația oblenergo.

În ultimele trei luni, peste 288 de mii de persoane au fost evacuate din teritoriile în care au loc ostilități active, dintre care 60 de mii sunt copii și 7,5 mii persoane cu dizabilități. Peste 1 milion de locuri au fost aranjate pentru rezidența temporară a HPE în 15 regiuni din Ucraina.

Distribuie articolul: