Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni seara declarația de independență a regiunilor Donețk și Luhansk. Câteva ore mai târziu, liderul de la Kremlin a ordonat ca trupele rusești să intre în cele două regiuni.

Acesta a semnat declarația de independență a regiunilor ucrainene Donețk și Luhansk la finalul unui discursul televizat în care a vorbit despre istoria Ucrainei și cum acest stat, ar fi fost „creat de Rusia”. Cele două regiuni din estul Ucrainei a cărora independență a fost semnată luni de Vladimir Putin au o suprafață totală de 53.201 kilometri pătrați.

Semnarea declarației a avut loc la scurt timp după ce liderul de la Kremlin i-a anunțat pe președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, despre intenția sa de a declara independența celor două regiuni.

Putin a afirmat în timpul discursului său că NATO a transformat Ucraina într-un „teatru de război” și a numit revoluția ucraineană din 2014 drept „o lovitură de stat”. Experții sunt de părere că o posibilă declarare a independenței celor două regiuni ar justifica o posibilă intervenție militară a Rusiei în Ucraina.

hotnews.ro

Liderul de la Kremlin a condamnat, de asemenea, disoluția Uniunii Sovietice și a declarat că Ucraina există doar datorită Rusiei.

„Este important să înțelegem că Ucraina nu a avut niciodată o tradiție consistentă de a fi o națiune adevărată. Așa că în cele din urmă au început să copieze diverse modele străine care nu au rădăcini în cultura și istoria lor. Ei caută în mod constant interesul lacom, care nu reprezintă interesul poporului ucrainean”, a transmis Putin în timpul conferinței de presă, referindu-se la autoritățile de la Kiev.

În timpul discursului, Vladimir Putin l-a criticat pe fostul lider comunist, Vladimir Lenin, numindu-l pe acesta „autorul și arhitectul” Ucrainei. El spune că a decizia lui Lenin de a garanta drepturi teritoriale fiecărei țări din spațiul sovietic a „dezavantajat” Rusia.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că intenționează să restricționeze comerțul și finanțarea către regiunile Donețk și Luhansk.

Sursa: romania.europalibera.org

Distribuie articolul: