Vrei să știi de ce ai anumite obiceiuri (bune și proaste) și cum poți să ți le schimbi? În „Puterea obișnuinței”, apărută în 2016, Charles Duhigg prezintă ultimele descoperiri științifice (dar nu doar din laboratoare de cercetare, ci și din practica birourilor celor mai mari corporații) în legătură cu deprinderile umane.

Cartea ne ajută să înțelegem cum se formează și cum funcționează acestea. Iar odată ce înțelegem mecanismul obișnuinței, putem experimenta și modalități diverse de a ne schimba pe noi înșine.

Așadar, pe baza acestei lecturi, aflăm de ce unii încearcă din răsputeri să se schimbe și nu le reușește nicidecum, în timp ce alții pot să se reinventeze peste noapte. Folosindu-se de povești interesante, cartea este ca un ghid practic despre cum funcționează deprinderile și ce putem face pentru a le folosi în favoarea noastră în momentul unei schimbări, sau pentru a ne transforma viața în bine. Or, deprinderile apar drept consecință a faptului că al nostru creier în permanență caută modalități de economisire a efortului pe care-l depune, iar odată obișnuiți cu a face o serie de activități pe pilot automat, mintea noastră își permite să fie mai relaxată.

Dar tocmai din cauza acestor mecanisme complexe și elaborate de optimizare, schimbarea deprinderilor nu este deloc ușoară, rapidă sau facilă.

Totuși, autorul ne asigură că în timp și cu depunere de efort, aproape orice deprindere poate fi modelată: să slăbim, să ne ținem de sport, să muncim mai eficient la birou – toate pot fi făcute, dacă înțelegem cum funcționează obiceiurile. De asemenea, pe baza cărții putem să ne formulăm și să lansăm orice program de schimbare organizațională care angajează realmente energia oamenilor și, în același timp, are rezultate măsurabile și sustenabile pentru companie.

Dacă vrei să-ți transformi viața și să scapi de obiceiuri nocive, citește Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri de Charles Duhigg.

Distribuie articolul: