Cu siguranță mai mulți dintre noi ne-am pus măcar odată în viața întrebarea: „dacă flirtează, mă înșeală?”  În articolul de astăzi vei afla răspunsuri la mai multe întrebări. Specialista în psihologie Irina Parvan ne spune de ce partenerii flirtează, ce înseamnă acest lucru și care este legătura dintre „a flirta” și „a înșela”. 

Se mai spune că flirtul este mult mai mult decât un pic de distracție. E un aspect universal și esențial al interacțiunii umane. Acest proces se găsește, într-o anumită formă, în toate culturile și societățile din întreaga lume. E, pur și simplu, un instinct de bază, pentru că dacă nu am iniția contactul și nu ne-am exprima interesul față de membrii de sex opus, nu am progresa către reproducere.

Dacă partenerul tău flirtează cu altă persoană, îți sugerez să citești acest interviu: Irina Parvan îți spune cauzele flirtului, dar îți și explică diferența dintre compliment și flirt. 

Ce este flirtul?

Flirtul este un comportament social legat de interesul și atracția romantică, un mod de a semnala interes și atracție, ca să nu mai vorbim despre conștientizarea reciprocă. Este un fel de un limbaj tăcut, vorbit de bărbații și femeile din întreaga lume.

Dacă flirtezi, atunci mai și înșeli? 

Acest lucru depinde de limitele relației tale. De aceea, stabilirea limitelor, mai devreme sau mai târziu, ar trebui să fie o prioritate. Dacă tu și partenerul tău decideți că flirtul înseamnă înșelăciune, este important ca alegerea să fie respectată de ambii. 

Care este diferența dintre flirt și înșelare?

 Flirtul înseamnă, prin definiție, să te comporți ca și cum ai fi atras de cineva. Indiferent dacă acest lucru se întâmplă pentru că aveți un interes real sau doar pentru distracție. Înșelarea, pe de altă parte, se comportă, de obicei, într-un mod care îl face pe partenerul tău să simtă că ești infidel. Înșelăciunea este, de obicei, ascunsă. După cum puteți vedea, există loc pentru suprapunere între cele două.

Care este diferența dintre flirt și compliment, sau grijă? 

Un compliment este o expresie vocală care arată respect și afecțiune sau admirație față de cealaltă persoană. Flirtul este un comportament care sugerează dacă o persoană găsește o altă persoană atractivă, de cele mai multe ori fără nicio intenție serioasă.

De ce partenerul, fie bărbat sau femeie flirtează cu altă persoană, chiar dacă se află deja într-o relație?

 

  • Este posibil să flirtăm din motive relaționale. Mulți oameni flirteză pentru că doresc să schimbe o relație de prietenie, într-o relație romantică. 
  • Un alt motiv e cel de explorare. Aici, o persoana flirtează pentru a evalua interesul persoanei cu care cochetează. S-ar putea să fii interesat din punct de vedere romantic de cineva și să flirtezi pentru a-i evalua reacția. Să vezi dacă el sau ea cochetează înapoi. 
  • Uneori, flirtăm din motive instrumentale. Când mesajele cochete sunt conduse de acest motiv, flirtăm pentru a atinge un scop. Poate vrei ca cineva să-ți facă o favoare, să-ți cumpere o băutură sau să finalizeze o treabă casnică. 
  • Flirtul poate fi determinat și de motivul de stimă. Acest motiv cuprinde acele momente în care indivizii flirtează pentru a-și crește sau întări încrederea în sine. Deci, flirtul ne poate face să ne simțim bine cu noi înșine.
  • Flirtul poate fi, desigur, determinat de sex. Mesajele flirtate născute din acest motiv se bazează pe o atracție fizică față de cineva. Este important să rețineți, totuși, că flirtul poate apărea fără atracție fizică sau sexuală. Acesta e numit contra-intuitiv, indivizii flirtează frecvent cu persoane de care nu sunt atrași. De exemplu, când se cochetează cu un barman pentru a obține o băutură gratuită.

 Flirtul e prima treaptă spre înșelare? De ce? 

În ciuda capcanelor, flirtul poate fi un pas cheie către inițierea unei relații. Pentru majoritatea oamenilor, înșelarea este orice comportament în care îți exprimi interesul romantic, fie el emoțional sau fizic.

Totuși, ce este înșelarea? 

Maria Sullivan, vicepreședinte al site-ului de matrimoniale, consideră că nu există o definiție unică pentru toată lumea, totuși: „înșelarea este orice comportament activ despre care preferați să nu-i spuneți partenerului”. Flirtul sau micro-înșelarea reprezintă o serie de acțiuni, aparent nesemnificative, care indică faptul că o persoană este concentrată emoțional sau fizic pe cineva, în afara unei relații serioase în curs de desfășurare.

Se spune că băieții flirtează activ, iar fetele pasiv? Ce înseamnă acest lucru și în general e adevărată această afirmație?

În general, bărbații și femeile flirtează în mod diferit, și motivul este că bărbații judecă greșit interesul femeilor în timpul flirtului. Bărbații au tendința de a exagera interesul femeilor, în timp ce ele subestimează interesul sexual al bărbaților. Aceasta înseamnă că un bărbat poate crede că are o șansă, chiar dacă aleasa este complet dezinteresată de o relație, iar femeile sunt sigure că potențialul lor partener nu manifestă interes, deși în realitate el nu se opune creării unei relații. Psihologii nu au reușit să aleagă o singură explicație pentru aceste constatări. Există o presupunere că acest lucru se datorează caracteristicilor culturale. Se presupune că bărbații sunt mai activi în găsirea unui partener sexual, în timp ce femeile ar trebui să fie mai modeste și mai reținute. Poate că, în viitor, specialiștii vor putea clarifica această problemă mai detaliat.

Flirtul poate fi diferit în diverse culturi. De exemplu, specialistul în relații interpersonale Paul Vaclavik consideră că flirtul atât în cultura americană, cât și în cea britanică, constă în aproximativ 30 de pași. „De la primul contact vizual până la sex”, dar ordinea lor este diferită. Dacă în Statele Unite un sărut este un semn al flirtului ușor, adică unul dintre primii pași, păi atunci, acesta pentru britanici este un semn de contact mai strâns.

Tu ce părere ai, este flirtul o înșelare sau nu?