Litera „Z” a fost desenată în această noapte în Republica Moldova și mai exact, la Bălți. 

Potrivit nordnews, persoane necunoscute au desenat litera „Z” pe blindata din fața Brigăzii 1 Infanterie Motorizată „Moldova” din Bălți. Aceeași literă apare și pe clădirea comunității ucrainenilor de pe strda Pușkin din oraș. Poliția este în căutarea făptașilor.

Litera „Z” și “V”, urmează să fie interzise prin lege în Republica Moldova pentru că sunt simbolurile agresiunii militare, crimelor de război și crimelor împotriva umanității.

Săptămâna trecută, Cimitirul eroilor români dezrobitori de la Fălești a fost vandalizat. Pe crucile din cimitir au fost desenate svastica, dar și literele „V” și „Z”. La cinci zile de la incident, poliția încă nu a identificat făptașii.

 

Nemulțumiți de inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate de a interzice panglica „Sfântul Gheorghe”, simbolurile „V” și „Z”, pe care trupele ruse le folosesc în timpul invaziei Ucrainei, socialiștii au decis să organizeze un protest la Bălți. Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alexandr Nesterovschi, îndeamnă oamenii să se adune vineri, 15 aprilie, lângă tancul din piața municipală, pentru a spune „NU” inițiativei PAS. Decizia a fost criticată de alți deputați din parlament.

Proiectul de lege, care prevede penalizarea pentru utilizarea simbolurilor agresiunii militare, a fost aprobat de Parlament în a doua lectură pe 7 aprilie, dar va fi dezbătut și adoptat în a treia lectură.

Inițiativa PAS presupune includerea în Codul Contravențional a unui nou articol pentru utilizarea simbolurilor agresiunii militare și modificări la Legea privind combaterea activităților extremiste.

Deputații PAS propun ca „distribuirea, fabricarea, vânzarea, depozitarea în vederea distribuției și folosirea publică a unor atribute și simboluri cunoscute folosite în legătură cu acte de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și propaganda sau glorificarea unor astfel de persoane, acțiuni” să fie pedepsită cu amendă de până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice și de până la 18 mii de lei pentru persoanele juridice.

Atributele și simbolurile bine-cunoscute ale agresiunii militare, crimelor de război și crimelor împotriva umanității, precum și propaganda pentru glorificarea acestor acțiuni sunt:

  • steaguri și panglici colorate (panglica bicolora neagră și portocalie);
  • simboluri (grafice, litere sau cifre și combinațiile acestora), insigne, uniforme, sloganuri;
  • salutări și orice alte însemne similare folosite de participanții la acte de agresiune militare, crime de război și crime împotriva umanității, precum și de persoanele care, fără a fi participanți la ostilități, contribuie la mediatizarea și diseminarea în societate a ideilor de incitare, justificare, glorificarea actelor de agresiune militară, a crimelor de război și a crimelor împotriva umanității.

Potrivit deputatului Lilian Carp, autorul inițiativei, aceste semne promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, iar interdicția va intra în vigoare în maximum două săptămâni.

 

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

 

Distribuie articolul: