Protestele împotriva restricțiilor Covid în China par să se fi intensificat în urma unui incendiu care a ucis 10 persoane într-un bloc de apartamente din Urumqi. Mii de oameni au ieșit pe străzile din Shanghai pentru a-și aminti victimele și pentru a demonstra împotriva restricțiilor. Mulți au fost auziți cerând președintelui Xi Jinping să demisioneze. 

BBC a văzut că cel puțin trei persoane erau încadrate în mașini de poliție. Blocarea blocurilor a fost acuzată de moartea în incendiu.

În timp ce autoritățile chineze neagă că aceasta ar fi cauza, oficialii din Urumqi și-au emis scuze neobișnuite vineri seara și s-au angajat să „restabilize ordinea” treptat.

„Xi Jinping, demisionează”
La protestul de la Shanghai – cel mai mare oraș din China și un centru financiar global – unii oameni au fost văzuți aprinzând lumânări și depunând flori pentru victime. Alții au fost auziți strigând sloganuri precum „Xi Jinping, demisionează” și „Partidul Comunist, demisionează”. Unii țineau și bannere albe goale. Asemenea cereri sunt o priveliște neobișnuită în China, unde orice critică directă la adresa guvernului și a președintelui poate duce la sancțiuni dure.

Un protestatar a declarat pentru BBC că s-a simțit „șocat și puțin entuziasmat” să vadă oameni pe străzi, spunând că este prima dată când a văzut o astfel de disidență la scară largă în China. El a spus că blocajele l-au făcut să se simtă „trist, supărat și fără speranță” și l-au lăsat în imposibilitatea de a-și vedea mama bolnavă, care urma un tratament pentru cancer.

O femeie demonstrantă a spus că polițiștii BBC au fost întrebați ce părere au avut față de proteste, iar răspunsul a fost „la fel ca și tine”. Dar, a spus ea, „își poartă uniformele, așa că își fac treaba”. Alții au dat relatări despre violențe, un protestatar spunând agenției de presă Associated Press că unul dintre prietenii săi a fost bătut de poliție la fața locului, în timp ce alți doi au fost pulverizați cu piper.

Deși situația din zonă se calmase până duminică dimineața, BBC a observat o prezență sporită a poliției în zona protestului, cu câteva zeci de polițiști, agenți de securitate privați și polițiști în civil pe străzi.

Oamenii au lăsat flori sub semnul stradal pentru drumul Urumqi – dar poliția le-a strâns

În altă parte, au apărut online fotografii și videoclipuri cu studenți care țin de veghe pentru victimele incendiului de la Urumqi și lansează proteste la universitățile din Beijing și Nanjing.

Sute de oameni au participat la o astfel de demonstrație la Universitatea Tsinghua din capitală, a declarat un student pentru agenția de presă AFP.

Grupul a ridicat coli albe de hârtie – un act care a devenit un simbol al sfidării împotriva cenzurii chineze – și au fost filmați cântând cântece în sprijinul libertății și democrației.

Videoclipurile protestelor sunt greu de verificat independent, dar multe dintre ele arată o critică neobișnuit de explicită și deschisă la adresa guvernului și a liderului acestuia.

Protest neobișnuit în criticarea președintelui Xi
Tessa Wong, Asia Digital Reporter

Incendiul de la Urumqi a fost un scenariu de coșmar pentru mulți chinezi care au fost supuși unor restricții larg răspândite în ultimele luni – încuiați în apartamentul cuiva fără nicio modalitate de a scăpa, potrivit unor relatări. Autoritățile au contestat acest lucru, dar nu a împiedicat răspândirea indignării publice și a anxietății. A devenit cel mai recent punct de cotitură în creșterea frustrării. Milioane s-au săturat de trei ani de restricții de mișcare și de teste zilnice Covid. Furia s-a răspândit în toate colțurile Chinei, de la orașe mari până la regiuni îndepărtate precum Xinjiang și Tibet și a galvanizat fiecare parte a societății, inclusiv tineri studenți, muncitori din fabrici și cetățeni obișnuiți.

Pe măsură ce această furie crește, protestele împotriva măsurilor Covid au devenit o vedere din ce în ce mai comună. Dar chiar și demonstrațiile din acest weekend sunt neobișnuite în această nouă normalitate, atât prin numărul lor, cât și prin caracterul direct al criticilor lor la adresa guvernului și a președintelui Xi Jinping.

Ieșirea în stradă în masă cu sute de oameni cerând președintelui Xi să demisioneze s-a considerat a fi de neconceput nu cu mult timp în urmă. Dar după un recent protest dramatic pe un pod din Beijing care i-a uimit pe mulți, pare să fi fost stabilit un bar pentru exprimarea unei disidențe mai deschise și mai ascuțite.

Alții au ales, de asemenea, să fluture steagul chinez și să cânte imnul național – versurile acestuia susținând idealurile revoluționare și îndemnând oamenii să „se ridice, să se ridice”. Este o demonstrație de patriotism care ar putea fi citită și ca o expresie ascuțită a solidarității față de cetățenii chinezi care suferă în temeiul politicii de zero Covid a domnului Xi – și un apel la acțiune.