Cel puțin 150 de persoane au fost arestate în Franța într-o a doua noapte de tulburări în masă din cauza împușcăturii mortale de marți asupra unui șofer de 17 ani de către poliție în apropiere de Paris, în timpul unui control de trafic.

Ministrul de Interne Gérald Darmanin a declarat că primăriile, școlile și secțiile de poliție au fost incendiate sau atacate, scrie bbc.com.

Președintele Emmanuel Macron organizează o ședință a cabinetului de criză din cauza tulburărilor din regiunea Parisului și din alte orașe.

Nahel M a fost împușcat la o distanță directă în timp ce a plecat cu mașina și s-a prăbușit după aceea.

Într-o postare pe rețelele de socializare, domnul Darmanin a condamnat escaladarea tulburărilor, spunând că Franța a fost martora „o noapte de violență insuportabilă”.

Au fost raportate ciocniri în suburbiile Parisului – dar unele dintre cele mai violente confruntări au fost în Nanterre, unde adolescentul a fost împușcat.

Autoritățile locale au fost forțate să se retragă parțial, a informat Le Monde.

Videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare au arătat mașini incendiate și magazine jefuite miercuri în regiunea Parisului.

O închisoare din Fresnes, la sud de Capitală, a fost, de asemenea, atacată cu focuri de artificii de către revoltați peste noapte, a informat AFP.

Agenția de presă a spus că videoclipurile au arătat aproximativ 20 de tineri atacând intrarea în închisoare cu artificii și proiectile. Videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare au arătat o alarmă care a sunat în timpul atacului.

Violența s-a concentrat în special în cartierul Pablo-Picasso de acolo, unde tinerii au ieșit în stradă după apusul soarelui.

„Se dau înapoi! Să mergem băieți, să mergem, moarte polițiștilor!” a strigat unul, în timp ce diferite mașini și coșuri de gunoi au fost incendiate.

În timp ce violența s-a concentrat în acel district, protestatarii au vizat alte regiuni din Paris, mulți trăgând cu focuri de artificii în secțiile de poliție.

În orașul nordic Lille, imagini postate online au arătat oameni în interiorul primăriei din suburbia Mons-en-Barœul aprinzând documente și scaune.

Și în altă parte, în orașul de vest Rennes, aproximativ 300 de oameni s-au adunat pentru a-i aduce un omagiu adolescentului – dintre care unii au aprins și foc și au fost dispersați de poliție.
Marți, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că împușcarea lui Nahel este „de neiertat”.

Dar comentariile sale au atras o reacție furioasă din partea sindicatelor de poliție, care l-au acuzat că s-a grăbit să judece ofițerii implicați.

Sindicatul Poliției Alianței a cerut ca aceștia să fie prezumați nevinovați până când vor fi găsiți vinovați, în timp ce rivalul Unité SGP Police a vorbit și despre intervenții politice care au încurajat „ura anti-polițistă”.

Dl Darmanin a spus că va lua măsuri legale împotriva unui alt grup, Poliția Franței, după ce a publicat ceea ce el a numit un tweet „inacceptabil și abject” care încearcă să justifice uciderea adolescentului.

Tweet-ul acum șters le-a spus „bravo” ofițerilor care „au deschis focul asupra unui tânăr criminal” și i-au învinovățit pe părinții adolescentului pentru moartea lui, susținând că „au fost în imposibilitatea de a-și educa fiul”.
Mama lui Nahel, Mounia, vorbind într-un videoclip pe rețelele de socializare, a spus că i-au luat copilul și a îndemnat oamenii să se alăture unui marș în amintirea fiului ei.

„Era încă un copil. Avea nevoie de mama lui”, a spus ea. „Mi-a sărutat la revedere dimineața și mi-a spus: „Te iubesc mamă”.

„O oră mai târziu, mi s-a spus că cineva mi-a împușcat fiul. Ce să fac? El era viața mea. El era totul pentru mine.”

Ofițerul acuzat de uciderea lui, care a spus că a tras pentru că simțea că viața îi era în pericol, este în arest sub acuzația de omor voluntar.

Nahel, despre care un vecin spune că provine dintr-o familie franco-algeriană, este a doua persoană din acest an în Franța care a fost ucisă într-o împușcătură de poliție în timpul unei opriri în trafic. Anul trecut, un record de 13 persoane au murit în acest fel.

Grupurile pentru drepturile omului au criticat o modificare a legii din 2017, care a lărgit cadrul pentru când ofițerii pot folosi armele de foc.

Citând statistici oficiale, ziarul Le Monde a raportat că numărul anual de împușcături ale poliției asupra vehiculelor în mișcare a fost constant mai mare de la schimbare.

Rokhaya Diallo a declarat pentru BFMTV că mai multe focuri trase înseamnă un risc mai mare de a fi lovit, în special pentru persoanele de culoare.

Agenția de presă Reuters a descoperit că majoritatea victimelor împușcăturilor letale ale poliției în timpul opririlor din trafic din 2017 au fost de culoare sau arabă.

Pompierii sting un vehicul în flăcări în Nanterre în urma protestelor din urma morții lui Nahel

Potrivit presei franceze, poliția a sugerat inițial că adolescentul și-a condus mașina spre ei cu intenția de a-i răni. Însă imaginile postate online și verificate de agenția de presă AFP arată un ofițer care își îndreaptă arma spre șofer prin geamul lui și pare să tragă la o distanță directă în timp ce încearcă să plece.

De asemenea, agenția mai raportează că o persoană din videoclip poate fi auzită spunând: „O să fii împușcat în cap” – dar nu este clar cine o spune.

Alți doi se aflau în mașină în momentul împușcăturii. Unul a fugit, în timp ce altul, tot minor, a fost arestat și reținut de poliție.

„Nimic nu justifică moartea unui tânăr”, a spus președintele Macron reporterilor din Marsilia, cerând „calm pentru ca dreptate să se facă”.

Distribuie articolul: