Sistemul imunitar al copiilor, dar și al adulților, este dat peste cap atunci când vine toamna. Schimbările bruște de temperatură, vântul și ploile sunt elemente care pot favoriza apariția virozelor. Răceala și gripa sunt afecțiunile care dese ori perturbă activitatea copiilor, dar și a adulților, iată ce trebuie să știi pentru a putea minimiza riscul îmbolnăvirii.

Cu cât copilul este mai mic, cu atât riscul infecțiilor tractului respirator inferior, al căilor respiratorii și al plămânilor este mai mare, de aceea este bine să iei toate masurile de precauție pentru a-ți feri micuțul de afecțiuni precum bronșiolita sau pneumonia.

Metode de prevenire

Poate cea mai importantă măsură pe care o poți lua pentru a proteja copilul de contractarea virozelor de toamnă este sa îl înveți importanța unei bune igieni a mâinilor, folosind apă și săpun; de asemenea evitarea atingerii ochilor și a gurii cu mâinile murdare și strînutul în șervețele sau tusea pe mâneca hainelor și nu în palme este o altă metodă prin care cel mic poate preveni contaminarea celor din jurul său, mai ales atunci când se află la școală sau grădiniță.

Întărirea și pregătirea sistemului imunitar pentru anotimpul de toamnă este și ea o altă măsură de prevenție pe care o poți adopta din dorința de a te feri pe tine și familia ta de neplăcutele viroze de sezon; alimentația sănătoasă, bogată în vitamine și în special Vitamina C are un rol important în protejarea împotriva răcelii.

Consumați vinete – bogate în Vitamina A și C, ardei gras, dovleac, mere, pere, citrice, nuci și semnițe de floarea soarelui, ciuperci, cu toate conțin elemente esențiale în imunizare și antioxidanți naturali. Alimente precum iaurtul, varza murată, laptele de soia sau ciocolata neagra conțin probiotice, adică bacterii bune care vor proteja organismul de cele rele.

Nu în ultimul rând, atât tu cât și copilul tău ar trebui să petreceți timp în aer liber, făcând mișcare, pentru că activitatea fizică nu numai că te ajută să fii în formă, dar are un impact direct asupra sistemului imunitar, fortificându-l și ajutându-l să lupte împotriva răcelilor și gripelor de sezon.

SURSA