Pe 15 noiembrie începe acceptarea cererilor pentru Concursul Internațional de Idei și Abilități Pedagogice în rândul profesorilor de limba rusă din țările CSI „Școala fără Frontiere”, înființat de Ministerul Educației al Federației Ruse.

Moldova este reprezentată în juriul internațional al competiției de profesorul de limbă și literatură rusă al școlii gimnaziale Nr.1 ​​din satul Chițcani, raionul Slobozia, L. C. Tamasciuc. Dna Tamasciuc este câștigătoarea Concursului internațional „Cel mai bun profesor de literatură rusă în străinătate”, laureat al Concursului Internațional Pușkin, a XI-a ediție, laureat al Concursului de Stat „Omul anului – 2011” la categoria Știință și Educație.

Concursul se adresează profesorilor de limba rusă din nouă țări ale Comunității Statelor Independente – Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan. Profesorii școlilor și centrelor de învățământ de stat, precum și private, care predau limba rusă atât după metode clasice, cât și folosind tehnologii educaționale inovatoare și propriile dezvoltări metodologice, își pot depune candidatura la concurs.

Un juriu internațional format din experți și practicieni în domeniul predării limbii ruse evaluează proiectele pedagogice ale participanților în contextul nominalizărilor concursului:

  • Pentru o abordare creativă de predare a limbii ruse;
  • Pentru originalitatea conceptului de proiect pedagogic;
  • Pentru stăpânirea în utilizarea tehnologiilor didactice;
  • Pentru o abordare inovatoare de predare a limbii ruse;
  • Pentru o abordare științifică de predare a limbii ruse.

Concursul se desfășoară în două etape – la distanță și cu prezență fizică.

Acceptarea cererilor și înregistrarea participanților se efectuează în perioada 15 noiembrie – 10 decembrie pe site-ul competiției.

În etapa care se va desfășura de la distanță, un participant poate depune la concurs până la trei dintre proiectele sale în contextul predării limbii ruse – cu un exemplu (sau fragment) de lecție, o descriere a unui eveniment, o prezentare a aplicării metodologiei inovatoare, un model de lucru creativ cu elevii și utilizarea unei tehnici metodologice în rezolvarea problemelor educaționale specifice.

Lucrările de concurs trebuie să fie originale în conținut, proiecte pedagogice dezvoltate independent, care să demonstreze tehnici metodologice, abilități didactice și potențialul creativ al profesorului.

Rezultatele primei etape vor fi anunțate pe 14 decembrie, iar câștigătorii vor fi invitați la Moscova pentru a participa la turul doi, care va avea loc în perioada 22-24 decembrie. Testele competitive din a doua etapă se vor desfășura sub forma unei prezentări de proiect în fața juriului și a altor finaliști.

Numele câștigătorilor Concursului Internațional de Idei și Aptitudini Pedagogice în rândul profesorilor de limbă rusă din țările CSI „Școala fără frontiere” vor fi anunțate pe 24 decembrie la Moscova, în cadrul ceremoniei de premiere.

Fiecare participant la concurs va primi un certificat personal, laureații și câștigătorii – diplome personale și dreptul de a-și publica propriul proiect pedagogic în colecția electronică oficială a competiției, care este distribuită în comunitatea profesională a profesorilor de limba rusă din țările CSI.

Finaliștii primei etape vor primi consultanță și sprijin metodologic din partea experților ruși în domeniul predării limbii ruse.

Câștigătorii concursului vor primi un premiu bănesc în sumă de 50.000 de ruble rusești.

Concursul Internațional de Idei și Abilități Pedagogice în rândul profesorilor de limbă rusă din țările CSI „Școala fără frontiere” va îmbunătăți calitatea predării, va stimula interesul tinerei generații din străinătate pentru a învăța limba rusă și va consolida legăturile profesionale regionale și internaționale dintre profesorii specializați în predarea limbii ruse.

Toate informațiile despre Concursul Internațional de Idei și Abilități Pedagogice „Școala fără Frontiere” sunt postate pe site-ul oficial al competiției.

P